StoryEditor
daytonski sporazum

Dodik: Danas se slavi međunarodno priznanje Republike Srpske, BiH će se sama raspasti

Piše fena  /  21.11.2023., 13:45h

Predsjednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, izjavio je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci kako 21. studeni, osim što je datum krsne slave Aranđelovdana, veže se i za potpisivanje Daytonskog sporazuma „koji mi obilježavamo isključivo u jednoj stvari – međunarodnom priznanju Republike Srpske“.

Ponovio je svoju tvrdnju kako Bosna i Hercegovina već 28 godina "pokazuje nesposobnost funkcioniranja za razliku od Republike Srpske koja dokazuje sposobnost da funkcionira u gotovo nemogućim okolnostima stalnih pritisaka i napada“.

Rusija kao jedna od zemalja svjedoka parafiranja i potpisa Daytonskog sporazuma danas je, kaže Dodik, jasno  potvrdila da se radi o nesnošljivim i antidaytonskim pritiscima od „onoga što danas zovemo kolektivni Zapad, predvođenog Amerikom i Velikom Britanijom“.  

Bosna i Hercegovina je, po Dodikovim riječima, država u kolonijalnom statusu a "kolonijalni upravnici što stoluju u Sarajevu makinacijama pokušavaju nemoguće – dovesti Republiku Srpsku u poziciju ‘prazne ljušture‘, što se najbolje vidi u procesu o javnoj imovini."

- Što se nas tiče, javna imovina pripada po Daytonskom sporazumu entitetima – kazao je između ostalog na pres-konferenciji Milorad Dodik.

Iznio je niz optužbi na račun američke ambasade. Kolonijalna uprava, rekao je također, predvođena američkim ambasadorom, služi se lažima pa je RS odlučila da se njeni dužnosnici neće sastajati s osobljem američke ambasade, koje, kako Dodik tvrdi, podriva ustavni poredak i ruši ustavnu Bosnu i Hercegovinu.

Napad na ustavni i demokratski potencijal BiH, kaže Dodik, traje i u vidu hibridnog rata protiv RS-a na financijskom i drugom planu, ali RS je danas stabilna zajednica i „jedina koja može nastaviti sama dalje“.

Instituciju OHR-a Dodik naziva institucijom „privatnog, nelegitimnog visokog predstavnika“, a Vijeće za implementaciju mira neformalnom grupom država.

- RS danas slavi dan njenog međunarodnog priznanja a ne Daytonski sporazum - zaključio je.

Ustvrdio je da RS ne planira secesiju, ali i da će se Bosna i Hercegovina mirno raspasti jednog dana.

Dodik ističe kako je RS stalno na udaru sotanizacije i „hibridnog rata“ i da je  njena borba zapravo borba protiv kolonijalne uprave ovdje.

-  Uvjeren sam da će RS izaći iz ove borbe dodatno osnažena – zaključio je Dodik tvrdeći i da će "prije bankrotirati Njemačka nego što će se to desiti Republikoj Srpskoj".

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 06:42