StoryEditor

Dodik će tražiti razumijevanje od Vučića: " Srbi su napadnuti na svim mjestima gdje žive"

Piše D  /  13.02.2020., 11:02h

On je izjavio da će u subotu od Vučića tražiti "razumijevanje" za situaciju u kojoj se nalazi RS, navodeći da Ustavni sud BiH urušava status RS-a.

"Reći ću mu da su Srbi napadnuti na svim mjestima gdje žive, u Crnoj Gori, na Kosovu u Republici Srpskoj, da ne pričam u Federaciji. RS može da izabere da bude ugušena za nekoliko godina odlukama Ustavnog suda koji stalno donosi odluke protivne njenim interesima ili da krene putem svoje nezavisnosti i samostalnosti", naveo je Dodik za Radioteleviziju Srbije.

Ustavni sud je prije nekoliko dana utvrdio da je Ustavu BiH suprotan član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište, koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske.

Ustavni sud je utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u reguliranju pitanja državne imovine.

Na jučerašnjem sastanku u Banjoj Luci predstavnici RS-a u institucijama donijeli su odluku da obustavljaju rad u odlučivanju dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu. To u praksi znači blokadu rada u institucijama BiH.

Na sastanku u Beogradu 17. siječnja jedna od tema Dodika i Vučića bila je i korekcija Daytonskog sporazuma, a Dodik je rekao da bh. entitet RS u tom slučaju neće ostati u sastavu BiH.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 22:35