StoryEditor

Dodik: Bošnjaci žele identitetski uništiti Hrvate kako bi mogli krenuti u obračun sa Srbima

Piše D  /  29.07.2018., 02:07h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za srpski Telegraf govorio je o svom odnosu s liderom HDZ-a i članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Draganom Čovićem, prenosi N1.

Generalno imate mnogo bolju komunikaciju sa bosansko-hercegovačkim Hrvatima, nego Bošnjacima. Može li doći do formiranja trećeg entiteta u BiH?

"Mislim da je treći entitet neko rješenje, ako hoće da ono bude dugoročno održivo. Međutim, to nije intencija Bošnjaka. Oni hoće da identitetski unište Hrvate, čak i njihovu pomisao na teritorijalnu organizaciju entiteta, koji se zvao Herceg Bosna, kako bi poslije krenuo obračun sa Srbima i našom Republikom Srpskom i našim identitetom. Ja to razumijem, neko to ne razumije. Kod Bošnjaka je bazična postavka u politici ‘nas ima više, mi se više rađamo, pripada budućnost nama, treba samo da izdržimo‘. Zato nema nikakvog dogovora", kazao je Dodik.

Kako je kazao, sa Draganom Čovićem ima odličnu suradnju i razumijevanje.

"Mislimo da treba spriječiti proces majorizacije koji se masovno primjenjuje nad Hrvatima i svuda gdje može nad Srbima. Pogotovo u Federaciji. Reći ću vam da od 1995. godine do danas, nijedna delegacija u Domu naroda federalnog parlamenta, gdje je predviđeno da imaju 17 predstavnika nikada nije popunjena. To govori kako i koliko oni uvažavaju Srbe".

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 23:44