StoryEditor
o aktualnim temama

Dodik: Bošnjaci imaju tradiciju prihvaćanja stranih upravitelja, Republika Srpska će postati neovisna do kraja mog života

Piše desk  /  27.07.2022., 07:21h

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u intervjuu za UNA TV govorio je o prosvjedima ispred OHR-a, posjetu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i predstojećem izborima.

Kada su u pitanju prosvjedi ispred OHR-a, Dodik je ponovno istaknuo da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nije priznat u Vijeću sigurnosti UN-a.

- To znači da nije priznat na multilateralnom razini kako je to predviđeno Aneksom 10. Sve što se sada događa je nelegitimno, antiustavno i antidaytonski za Bosnu i Hercegovinu. Bošnjaci su objeručke prihvatili takvo rješenje u skladu sa svojom tradicijom u kojoj su lako prihvaćali strance da im upravljaju procesima. Mi smo rekli da on nije visoki predstavnik isključivo zato što on nije imenovan u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i što nije poštivan Aneks 10 Daytonskog mirovnog sporazuma. Bošnjacima to nije smetalo. Oni su smatrali da će dobiti nekoga tko će isključivo djelovati negativno prema nama i RS-u, što je on i činio prethodno u nekoliko navrata. Ako on ne stigne onda to čine suci Ustavnog suda BiH. Od tri stranca koja se tamo nalaze. Jedan od njih je Albanac, jedna Njemica, kao i još jedna Njemica, ali iz Švicarske. To govori o sprezi, jednoj horizontali i vertikali koju rade ovdje Nijemci u pokušaju da ovladaju svim tim procesima - rekao je Dodik.

Dodaje da je protiv nametanja bilo kakvog rješenja.

- To je samo još jedna kamuflaža, pokušaj da se da zabluda za neko buduće vrijeme. Kako god to bilo, pa taman da je to odluka koja i nama odgovara, ja bih rekao da to nije prihvatljivo, jer kada bih to uradio pogazio bih sve što smo ranije pričali. Ako ćemo pričati o vladavini prava, onda je sve jasno. On nema pravo to raditi i nije legitiman da to čini, svidjelo se to ili ne Bošnjacima, Hrvatima, ovima ili onima. Bosna i Hercegovina ne može preživjeti ako ne bude našla svoj način opstanka dogovorom tri konstitutivna naroda. Bošnjaci su nasjeli na priču o građanštini, ali prije toga morate uvažiti identitete kao što mi prihvaćamo bošnjački nacionalni identitet, onda je sasvim logično da se prihvati i naš. Na kraju, u ovoj zemlji postoji Ustav i njega treba poštivati dok god on postoji, a ne kršiti ga putem ulice.

Predsjednik SNSD-a je istaknuo da neovisnost RS želi vidjeti "za života".

- Ja ću to gledati sigurno. Procesi se ubrzavaju i ovo što se događa u Sarajevu, govori da muslimanski politički zahtjevi nisu više tako bianco rješivi. Neki drugi prodiru i oni će  dovesti do neke nove strukture - rekao je Dodik.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 15:17