StoryEditor

Dodik Borrellu: Treba nam novi paket pomoći, izgubili smo ogromne javne prihode

Piše D  /  21.11.2020., 11:11h

Dodik je pred novinarima kazao kako u BiH, bez obzira na unutarnje rasprave, svi računaju na EU kao na važan oslonac te je zamolio Borrella da posreduje kako bi Unija osigurala dodatnu financijsku potporu zemlji koju je teško pogodila pandemija.

"U BiH smo izgubili ogromne javne prihode.... i treba nam novi paket pomoći kako bismo mogli prevladati izazove u narednim mjesecima", kazao je Dodik upozoravajući da bi gospodarska kriza mogla opasno pojačati već postojeće političke razlike u zemlji i stvoriti nove napetosti pa je stoga pomoć EU nužna.

Za Daytonski je sporazum kazao kako je važan jer je on omogućio mir.

"U BiH već godinama nema etničkih sukoba i to je najveća vrijednost Daytonskog sporazuma, a on je pokazao kako se može duboko sukobljene strane dovesti da rade zajedno na temeljima konsenzusa", kazao je Dodik koji je naglasio da je BiH "sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda" dodajući pri tom da "apstraktna priča o građanima (BiH) neće dati rezultate".

Jedan od bošnjačkih članova Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je nakon sastanka s Borrellom kazao kako se nada da će se u BiH napokon okončati loša politička klima i prekinuti s besplodnim raspravama koje zemlju drže blokiranom.

"Neupitno je da je prespektiva BiH članstvo u EU. Imamo u tome svu potporu EU i visokog predstavnika a do nas je realizirati pritoritete koji su pred nas postavljeni", kazao je Džaferović, a tom se stajalištu pridružio i drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Borrell će se tijekom cjelodnevnog boravka u Sarajevu odvojeno sastati s čelnicima Vijeća ministara BiH i oba doma državnog parlamenta te posjetiti sarajevski "Muzej ratnog djetinjstva" a potom će održati govor pod naslovom "Od Daytona ka Bruxellesu".

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 23:28