Article_Top_970x250

Dodik: Blagoslovit ćemo urede u Predsjedništvu BiH, da istjeramo zle duhove

politika u bih

Dodik: Blagoslovit ćemo urede u Predsjedništvu BiH, da istjeramo zle duhove

lis 11, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da Srbe u BiH interesira samo slovo Dejtonskog sporazuma i Ustav BiH, napominjući da neko tko se zalaže za Ustav ne može biti za destrukciju.

– Ako osiguraju naš dejtonski položaj, mi nećemo imati nijedan razlog da mijenjamo Ustav, u suprotnom, imat ćemo veliki problem – rekao je Dodik za “Kurir“, reagirajući na izjavu bivšeg muftije Islamske zajednice u Srbiji, a sada poslanika u Skupštini Srbije Muamera Zukorlića da je “neprihvatljivo Dodikovo insistiranje na destrukciji BiH”, prenose Vijesti.ba

Na Zukorlićevu prozivku da on koketira s Beogradom i da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne smije dozvoliti da ga “Dodik svađa s Bošnjacima”, aktualni predsjednik Republike Srpske je rekao da to nije koketiranje, već da je Beograd njegova iskrena ljubav.

On je naglasio da predsjednik Srbije Vučić vodi odgovornu politiku kroz koju pozicionira mir u regionu kao glavno pitanje.

– Mi poštujemo muslimane onoliko koliko oni poštuju nas ovdje i to je to. Dakle, Republika Srpska, Dejtonski sporazum, slovo Dejtonskog sporazuma, Ustav BiH, ako imamo to, imamo suradnju, ako nemamo, nema potrebe za suradnjom – istakao je Dodik.

On je poručio da nitko od njega ne može da očekuje da se degradira Republika Srpska i položaj Srba.

Dodik je ponovio da kancelarije u Predsjedništvu BiH neće biti njegovo radno mjesto, ali da će ih zadržati za svoje suradnike.

– Moje radne kancelarije biće u Istočnom Sarajevu. Te kancelarije su već osvještene, ali što da ne, osvještat ćemo i te kancelarije za moje suradnike u Predsjedništvu, da istjeramo zle duhove – rekao je Dodik.

On kaže da će insistirati da na sastancima na kojima on sudjeluje bude istaknuta i zastava Republike Srpske.

– Ako te zastave nema, ja tamo neću biti. Može da dođe tko god hoće – zaključio je Dodik.

Dnevnik.ba