StoryEditor
"A MUSLIMANI BOSNU"

Dodik: Bilo bi najbolje da Hrvati imaju Herceg Bosnu, tamo svakako već funkcioniraju njihove službe

Piše desk  /  22.07.2022., 10:55h

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik govorio je jučer o pokušaju vraćanja nadležnosti na entitetski nivo te ponudio svoje viđenje kako bi se teritorij države trebao podijeliti između tri etničke grupe u BiH.

Dodik smatra da bez obzira na presude Ustavnog suda ili odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, manji bh. entitet Republika Srpska nastavlja "svojim putem".

"Svjesno znamo kako se trebamo ponašati, mi ćemo razvijati svoja prava, ne može to ništa ni ovaj lažljivi Schmidt, piši što god hoćeš, mi ćemo raditi svoj posao", komentirao je Dodik.

Naglašava da je sve što Schmidt radi "kriminalan posao" iako to smatra načinom spašavanja BiH.

"Smatram i da bi muslimanima bilo bolje da imaju tamo svoju državicu, državu što oni perspektivno zovu Bosna, a da ona Herceg Bosna bude na prostoru gdje i sada funkcioniraju njihove službe Elektroprivreda HZHB do Pošte Herceg Bosne, to bi trebalo biti nešto o čemu će Hrvati odlučivati. I da bi mi s čistim računima bolje surađivali nego što surađujemo ovako", mišljenja je Dodik, prenosi Klix.

Kazao je član državnog Predsjedništva da se trenutno BiH pokušava održati djelovanjem stranaca koji stvaraju institucije bez autoriteta.

"I oni samo služe da bi nekoga zaustavljali, kao što nas sad zaustavljaju za izgradnju HE Buk Bijele, aerodroma u Trebinju, za izgradnju plinovoda. Čitav svijet se bori za energetske izvore, a nema ne daju da to realiziramo, samo zato da bi u Sarajevu, tom prokletom gradu za Srbe dobili dozvole da se ispod Drine samo prođe 100, 200 metara", kazao je Dodik.

Dnevnik.ba

12. lipanj 2024 04:12