StoryEditor

Dodik: BiH nije u statusu quo, već u fazi stagniranja i raspadanja

Piše D  /  17.10.2019., 10:10h

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u intervju za RTRS-ov magazin Pečat da ovakva Bosna i Hercegovina ne može opstati, jer je nastala kao eksperiment i na tom nivou ostala tijekom čitavog svog postojanja.

Dodik je kazao da je BiH u stagnaciji i raspadanju i da to niko ne može spriječiti, jer ona nije nastala kao interes naroda, već kao igra i pokušaj pravljenja države.

Ističe da BiH ne treba postojati kao država, jer je izmišljena kao dio napora određenih grupa u tadašnjoj američkoj administraciji.

- BiH, ovakva kakva je, i danas dokazuje da nije trebala postojati, jer bi razvoj zasebnih zajednica i država - Republike Srpske, Herceg Bosne i Bosne, bio uspješniji i imali bi daleko više napretka - smatra Dodik.

Dodik naglašava da je za to da svi konačno vide da BiH ne može funkcionirati bez bazičnog dogovora, da je ovakvo stanje neodrživo.

- Danas treba da se omogući Hrvatima da imaju svoj entitet. Republika Srpska treba slobodno da odlučivati o svom statusu, a Bošnjaci bi se mogli organizirati u dijelu koji kontroliraju i to nazovu Bosnom, te da se koncentriraju oko pomoći muslimanskih zemalja. Tako bismo bili daleko uspješniji - naglasio je on.

Dodik kaže da predsjednik SDA Bakir Izetbegović, neprestanim negiranjem ustavne strukture i nastojanjem da uništi Republiku Srpsku, vodi BiH u propast.

Ističe da Izetbegovićeva izjava da će održavati "status quo" jer ne želi SNSD u Vijeću ministara dok ne shvate da, kako kaže, entiteti ne mogu zapovijedati državom, predstavlja negiranje entiteta i realnog političkog dogovora.

- Bosna i Hercegovina nije u statusu quo, ona je u stagniranju i raspadanju. Bakirova vizija Bosne je takva da nema Republike Srpske, jer kaže "neće nama entiteti uređivati, nego neko drugi". Tko drugi? Alah će uređivati, a ne realan politički dogovor - kaže Dodik i dodaje da status quo potvrđuje nesposobnost BiH.

Govoreći o najavi SDS-a i PDP-a da će pokušati formirati vlast na nivou BiH, Dodik naglašava da oni nemaju odgovornost prema narodu i da njihovo djelovanje u Sarajevu u posljednjih pet godina, predstavlja spiralu izdaje nacionalnih interesa Srpske i omalovažavanja srpskog naroda.

- Narod mora znati da /predsjednik SDS-a/ Mirko Šarović i /predsjednik PDP-a/ Branislav Borenović i njihovi sljedbenici vrše dodatnu produženu izdaju srpskih nacionalnih interesa. Šarovića ne zanima Republika Srpska, već samo fotelja u Sarajevu i dogovor oko toga - kaže Dodik, koji je lider SNSD-a.

Dodik poručuje da će SNSD blokirati sve procese na nivou BiH ukoliko SDS i PDP formiraju vlast mimo izborne volje građana Republike Srpske. Podsjeća da im je ponuđeno jedinstveno djelovanje svih stranaka iz Srpske u Sarajevu, ali da su to ove dvije stranke odbile i izabrale Izetbegovića, ignorirajući srpske nacionalne interese.

Lider SNSD-a pozvao je DNS da reducira politike tako da i dalje sa SNSD-om drži vlast na nivou Republike Srpske, zajednički nastupa na nivou BiH, a da se lokalnim organizacijama ove dvije stranke prepusti da dogovaraju svoju suradnju.

- Negdje će suradnje biti, negdje neće, ali to ne bi trebalo, kao ni prije, da bude razlog da se problem diže na nivo Republike Srpske - rekao je Dodik i istaknuo da se problem pojavio u nekim lokalnim odnosima SNSD-a i DNS-a, prije svega u Prijedoru.

- Sa DNS-om smo i ranije imali turbulentnih trenutaka, ali lider DNS-a Marko Pavić i ja smo uvijek govorili da ono što imamo na nivou Srpske ne može biti opterećeno lokalnim problemima. Postigli smo sa njima sporazum o zajedničkom radu, napravili koaliciju i definirali što kome pripada od postavljenja. Dio je urađen, drugi dio niko ne spori i biće postavljeni - pojasnio je Dodik.

Istakao je da DNS ima određene ljude koji prave atmosferu nekih novih mogućnosti, zbog čega su i doživjeli raskol i vjerojatno će ga doživjeti još jednom ukoliko se udalje od pozicije vlasti.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 14:52