StoryEditor

Dodik: BiH neće biti "rezervat" za migrante; nema zemlje s više posijanih iluzija

Piše D  /  05.07.2021., 10:07h

Dodik je izjavio kako srpski predstavnici ne žele nikoga dirati i neka u FBiH rade šta god hoće.

"Neka raščiste odnose sa Hrvatima i Srbima. Zašto nisu u tom entitetu uredili odnose? U Drvaru nikog više ne bi bilo da nije Srbije i Republike Srpske. Takav je njihov koncept i viđenje odnosa prema drugima koji su u manjini, a tako bi bilo i sa BiH kada bi upravljali Banja Lukom", pojasnio je Dodik.

Ocijenio kako za takvu politiku još nema neke podrške u međunarodnom faktoru.

"Ali, nestat će i toga jednog dana. Nema zemlje sa više posijanih iluzija nego što je BiH. Tu iluziju održavaju stranci koji svoje mandate vide u tome da se dodvore centralama, umjesto da svijetu doznače neku realnu sliku i tako doprinesu objektivnosti i pomirenju", ukazao je Dodik.

Na pitanje da prokomentira kritike na njegov račun za loš odnos prema Zapadu i zapaljivu retoriku, on je upitao zašto međunarodni predstavnici toliko žele obespraviti Srpsku kako bi napravili jako Sarajevo.

"Možda zato kako bi sutra ekstremne muslimane mogli hapsiti po Europi i ovdje napraviti rezervat. Tražite da integriremo migrante u BiH, pustimo djecu migranata u naše osnovno obrazovanje. Možda mislite da mi ne čitamo neke dokumente sa Zapada u kojima kažete da ne treba primati starije ljude jer se ne integriraju u društvo. Kako se takva vrsta selekcije u prošlosti nazivala? Ako to javno kažem, onda nisam politički korektan i zadirem u njihove stvari, ali kada oni ovdje premještaju sve - onda oni imaju pravo na to iako mi ovdje baš ništa nedolično ne radimo", pojasnio je Dodik.

Dodik je istaknuo kako da Republika Srpska ide dobrim pravcem, ima veću najnižu plaću od FBiH i još mnogo dobrih pokazatelja, dok sluša da je "gola bijeda" i niz neistina.

"Ne prihvaćam da se dozvoli migrantima da se rašire po BiH, da rade zanatske poslove i da nam za pet godina taj isti Zapad kaže da im moramo dati politička prava. Zlonamjerni govore kako nema potrebe da se Republika Srpska brani svaki dan. Sjećam se borbe na početku mandata da zastava Srpske bude vidljivija u Predsjedništvu, pa su je preko noći sklanjali. Izborili smo se da stoji na vratima. A, gradonačelnik Banja Luke (Draško Stanivuković) sklanja zastavu Republike Srpske kada mu dođe netko iz Sarajeva. Dobio je mandat, sve u redu, ali narod to primijeti", rekao je Dodik.

On je ukazao da Bošnjaci nisu za inicijativu "mali šengen" jer misle da je to velikosrpski projekat.

"Stalno šire i siju neki strah od Srba, pa im je i sama terminologija o srpskom svijetu nešto silno opasna. Što bi pričali o američkom svijetu? Što je loše u tome da Srbi gdje god se nalaze imaju pravo na kulturna i politička okupljanja, vjeru, pismo?", upitao je Dodik.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 16:09