StoryEditor
ne vjeruje strancima

Dodik: BiH gubi kapacitet za održivost kao zemlja, razumno je govoriti o mirnom raspadu

Piše FENA  /  31.08.2021., 16:27h
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da BiH gubi kapacitet za održivost kao zemlja i da je sasvim razumno i potrebno razgovarati o disoluciji na miran i održiv način.

Dodik je na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu rekao da bi volio da ima netko da ga demantira kad je to u pitanju.

- Opsežna operacija međunarodnog faktora nije uspjela BiH učiniti državom niti dugoročno održivom, a to mogu jedino snage unutar BiH kako predviđa Daytonski sporazum - rekao je Dodik.

Ipak ima nade

Vjerujemo da možemo s ljudima iz bošnjačkog i hrvatskog naroda dogovoriti da BiH bude jednako pristupačna i jednak okvir za sve - kazao je Dodik.

Istaknuo je kako se kroz koncept navodnog građanskog uređenja BiH nastoji ukinuti entitetsko glasovanje u institucijama BiH, što bi značilo preglasavanje i eliminaciju i Srba i Hrvata u BiH.

- Predstavnici EU i SAD-a stalno insistiraju na funkcionalnosti BiH računajući da je to primamljivo i da može proći kao okvir koji bi na kraju doveo do unitarnosti - smatra Dodik.

Naglasio  je kako to ne može proći i da on ne vjeruje u njihove iskrene zahtjeve te vrste. 

- Vjerujemo da možemo s ljudima iz bošnjačkog i hrvatskog naroda dogovoriti da BiH bude jednako pristupačna i jednak okvir za sve - kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, evidentno je da su dva konstitutivna naroda nezadovoljna stanjem, prvenstveno hrvatski zbog stalnog preglasavanja i srpski koji ne prihvaća da im neki neimenovani stranac dolazi ovdje i nameće zakone.

- Tražimo da sve što je urađeno nametanjem zakona od visokog predstavnika bude redefinirano tako što ćemo o tome razgovarati i dogovarati neki novi okvir - poručio je Dodik. 

Smatra da u BiH ne postoji legalno izabrani visoki predstavnik, već samo predstavnik Njemačke i grupe zemalja koja stoji iza toga. 

- Da bi bio legalan moraju ga imenovati potpisnice Aneksa 10 Daytonskog sporazuma i mora ga potvrditi Vijeće sigurnosti UN-a - kazao je Dodik.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:06