StoryEditor

Dodik: BiH će se sama urušiti, čim se izmaknu stranci - nema Bosne

Piše D  /  22.02.2020., 01:02h

– Samo naivni mogu pomisliti da su slučajno u isto vrijeme otvorene krize u BiH, Crnoj Gori i na Kosovu. Međunarodna zajednica je svjesna da nije završila posao i pokušava postaviti određene startne pozicije za rješavanje – kazao je Dodik za današnje Večernje novosti.

Cilj međunarodne zajednice je, kako kaže Dodik, degradirati i minimalizirati srpski narod, najbrojniji i najznačajniji narod u zemljama bivše Јugoslavije.

– Apsolutno sam svjestan da pokušavaju stvoriti dojam da su Srbi remetilački faktor na Balkanu, što naravno nisu, istaknuo je Dodik.

On navodi i da je strategija stranaca da je “dobar samo onaj Srbin koji je podanik”.

– Ako kažete da znate čitati Daytonski sporazum i Ustav, i da ne pristajete na tumačenja, odmah ste loši. Ako još ne prihvatite reforme koje zadiru u interese srpskog naroda, dobijete etiketu ultradesničara i nacionaliste. Јa pristajem samo na etiketu pripadnika srpskog naroda… Kakav je Dodik strancima, to me uopće ne interesira, zanima me samo kakav će biti srpskom narodu – rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH ocjenjuje i da će se BiH sama urušiti i da je nitko ne treba rušiti.

– Јednom će se i stranci umoriti u svemu ovome. Čim se izmaknu – nema Bosne. Samo će funkcionirati ono što već funkcionira, a to je Republikea Srpska – kazao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH dodaje da je KiM najjači izraz pokušaja stranaca da omalovaže nacionalni interes države Srbije.

– Velika je odgovornost za narod, koji ne smijemo uvući u sukobe i izolaciju, a posebno ne u rat. Političke borbe su dozvoljene. Zato politika koju vodimo danas mora biti oprezna i odgovorna – rekao je Dodik.

Kada je riječ o situaciji u Crnoj Gori, kaže da nema Srbina u Banjaluci i Srpskoj kojeg ne boli nepravda učinjena nad srpskim narodom u toj zemlji.

On navodi i da je zbog toga smatrao da sada nije vrijeme za posjetu crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića Sarajevu.

– Smatrao sam da nije vrijeme za tu posjetu i da je to jedan vid provokacije. Јer imamo napad na SPC u Crnoj Gori, gdje se na bezočan način, kroz neki zakon koji ne postoji nigde u svijetu, pokušava minimaliziranje naše crkve i naroda – rekao je Milorad Dodik.

Naglasio je da je ponosan što pripada srpskom narodu.

– On će se u ovom stoljeću ujediniti, bio ja živ ili ne. Živim za tu ideju, bez obzira na namjeru međunarodnog faktora da spriječi ujedinjenje srpskog naroda na Balkanu – rekao je Dodik.

Srbi, ističe, moraju promjeniti svoj stav da stranci ovdje nešto odlučuju.

– Ne, mi odlučujemo – poručio je Dodik u intervjuu za Večernje novosti.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 01:02