StoryEditor
REAKCIJA NA O‘BRIENOV POSJET

Dodik: BiH će biti ustavna ili je neće biti, ulozi stranaca mora doći kraj

Piše Desk  /  02.02.2024., 11:57h

U posjetu BiH došao je James O‘Brien, čovjek koji voli da kaže da je Dejtonski sporazum izašao iz njegovog pera. Za nas će to biti prilika da vidimo da li State department želi pozdraviti pozitivne trendove i dogovore političkih predstavnika u BiH ili će po uzoru na njihovu ambasadu pokušati da te trendove zaustave. To će biti prilika da vidimo da li sila, što SAD jesu, želi BiH kao suverenu ili podaničku strukturu, izjavio je Dodik.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske rekao je da će BiH biti ustavna ili je neće biti te da ovakva kakva je sad bolje da ne postoji.

"Ulozi stranaca mora doći kraj", napisao je Dodik na društvenoj mreži "X".

On je rekao da Republika Srpska podržava ustavnu BiH i ne pristaje na nametanja, te da će posjeta Jamesa O‘Briena pomoćnika američkog državnog sekretara za europska i euroazijska pitanja biti prilika da se vidi da li SAD želi BiH kao suverenu ili podaničku strukturu.

"Hoće li State Department pozdraviti dogovore predstavnika u BiH ili ih zaustaviti?" 

"U posjetu BiH došao je James O‘Brien, čovjek koji voli da kaže da je Dejtonski sporazum izašao iz njegovog pera. Za nas će to biti prilika da vidimo da li State department želi pozdraviti pozitivne trendove i dogovore političkih predstavnika u BiH ili će po uzoru na njihovu ambasadu pokušati da te trendove zaustave. To će biti prilika da vidimo da li sila, što SAD jesu, želi BiH kao suverenu ili podaničku strukturu", rekao je Dodik.

On je istakao da je pisac Dejtonskog sporazuma mogao da svjedoči desetljećima  uspješne izgradnje mira i progresa na njegovim temeljima.

"Pisci Dejtonskog sporazuma razumjeli su da je neophodno jedno pravilo koje vlada svima - da nema nametanja volje jednog naroda drugima, tj. da je potreban dogovor sva tri. Sav realan napredak dugujemo našim dogovorima na osnovu tog pravila", naglasio je Dodik na društvenoj mreži "X". 

"Podržavamo ustavnu BiH" 

Godinama se, dodao je on, progres u BiH onemogućava željom nekih centara i politika da se nametne novo pravilo, koje u prijevodu znači - jedan narod da vlada drugima., što je bilo nemoguće u 20. vijeku i ostaje nemoguće i u 21. vijeku ako se želi stabilnost, razvoj i put naprijed. 

"Republika Srpska želi da se pojačaju pozitivni trendovi i želi razgovore i dogovore unutar BiH. Ne pristajemo i nećemo pristati na nametanja. Podržavamo Ustav BiH, dakle ustavnu BiH i odbacujemo izvanustavnu, nametnutu BiH, naglasio je Dodik.

On je istakao da BiH pripada Srbima, Bošnjacima, Hrvatima i ostalima - nikome više i nikome manje od drugih.

"Pisac Dejtona bi to morao da zna. Suverena zemlja je samo ona koja pripada sebi, u BiH to znači konstitutivnim narodima. Republika Srpska pružit će ruku suradnje svakome i neće podići ruke predaje nikome", napisao je Dodik na svom nalogu na društvenoj mreži "X".

16. travanj 2024 06:31