Article_Top_970x250

Dodik: "Bakir Izetbegović se ponaša kao njegov babo koji je odustao od pregovora koji su mogli spriječiti krvoproliće"

opleo po sda

Dodik: "Bakir Izetbegović se ponaša kao njegov babo koji je odustao od pregovora koji su mogli spriječiti krvoproliće"

lis 01, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da će "srpska strana idućih dana, najvjerojatnije, uvjetovati formiranje vlasti na nivou države time da strani suci odu iz Ustavnog suda BiH".

"I mi ćemo sada, kao neki drugi, početi uvjetovati formiranje vlasti", poručio je Dodik.

On je ponovio da su SNSD, čiji je lider, i srpska koalicija od početka tražili formiranje vlasti na nivou BiH, da se s tim usuglasio HDZ, ali da je "bošnjačka politička reprezentacija okupljena oko SDA" počela taj proces uvjetovat nastavkom puta prema NATO-u, što je za Srbe neprihvatljivo.

Dodik je rekao da je "nakaradan" nedavni poziv lidera SDA Bakira Izetbegovića kandidatu SNSD-a za predsjedavajućeg Savjeta ministara da iznese svoj program, jer ga Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije ni imenovalo, prenosi N1.

"On traži od njega program. Izetbegović kaže da traži sprovođenje sporazuma lidera SNSD-a, HDZ-a i SDA od 5. kolovoza, iako tamo piše da on ne važi ako se ne realizira za 30 dana. To je besmisleno", rekao je Dodik u emisiji "Dosje" ATV-a.

On je kazao da se sin "Alije Izetbegovića ponaša kao njegov "babo", koji je odustao od sporazuma koji su mogli spriječiti krvoproliće tijekom posljednjeg rata u BiH".

Dodik je rekao da aktualni negativni procesi u Bosni i Hercegovini, u kojima nisu formirane osnovne institucije, pokazuju da "ova zemlja ne mora postojati".

"S druge strane, institucije Republike Srpske funkcioniraju, politička situacija je stabilna i društvo nipošto nije podijeljeno, iako to neki pokušavaju tako da predstave", rekao je Dodik, prenosi Srna.

Dnevnik.ba