StoryEditor
imovina

Dodik: Američko veleposlanstvo radi protiv srpskog naroda u BiH

Piše desk  /  28.03.2023., 13:24h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da američki veleposlanik u BiH Michael Murphy i osoblje veleposlanstva rade protiv srpskog naroda u BiH.

Dodik je rekao da Murphy i osoblje američke Ambasade potvrđuju neprijateljsko raspoloženje prema Republici Srpskoj kada tvrde da imovina pripada BiH, dodajući da je to udar na teritorijalni i svaki drugi vid suvereniteta Srpske.

- Murphy je to potvrdio i u intervjuu za Nezavisne novine kada je rekao da imovinu treba rješavati u Parlamentarnoj skupštini BiH, a to zaista nije u skladu sa ustavnim uređenjem niti je na bilo koji način predviđeno - rekao je Dodik u Banjaluci.

On je podsjetio da Srpskoj pripada imovina koja je na prostoru Republike, poručujući kako će to tako i ostati.

- Tako će i ostati, volio to ili ne volio jedan nadobudni ambasador koji pokušava da kaže "jedno je politička elita, a jedno je narod", a i ja mogu da kažem da je u Americi jedno Biden, a jedno narod - rekao je Dodik, prenio je RTRS.

On je dodao kako poštuje američki narod i američku državu, ali ne i, kako je rekao, mešetare koji 20 godina nastoje Srpskoj oduzeti imovinu.

- U tome je čitav problem. Mi to vidimo i upozoravamo da pitanje imovine neće biti na dnevnom redu, jer imovina pripada nama - rekao je Dodik, ističući kako američka Ambasada kontrolira pravosuđe u BiH, uključujući i Ustavni sud koji donosi odluke suprotne Ustavu BiH i na štetu Republike Srpske.

On je podsjetio kako u Ustavu ne piše da imovina pripada BiH i da s toga pozivanje na odluke Ustavnog suda o ovom pitanju nemaju uporište.

Komentirajući sastanak Murpheya sa načelnikom općine Istočna Ilidža Marinkom Božovićem /SDS/, Dodik je rekao da Božović ne poštuje odluku Vlade Republike Srpska o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatima u BiH zbog antidejtonskog djelovanja.

- Svi naši ljudi na vlasti u Republici i na nivou BiH ne prihvaćaju jednu takvu politiku. Murphy je jučer potrčao da se sastane sa načelnikom opštine Istočna Ilidža. Јa nemam ništa protiv takvih, nek surađuje. Ima takvih izdajnika koji ne poštuju odluke Vlade Republike Srpske i to svakako govori o čemu se radi - rekao je on.

Dodik je rekao da je očigledno da američka Ambasada upravlja i surađuje sa SDS-om.

Na pitanje novinara kako očekuje nastavak programa financiranih i od USAID-a, Dodik je pojasnio da Republika Srpska nije prekinula suradnju sa SAD-om, već isključivo sa američkom Ambasadom u BiH.

- Ako ne žele zbog toga financirati to je u redu, nikakav problem nemam s tim, a mi ćemo ovaj program nastaviti i rješavati - poručio je Dodik.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 17:12