StoryEditor

Dodik: Aktivirat ćemo pravo na samoodređenje

Piše D  /  18.09.2019., 03:09h

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u uvodnom izlaganju na sjednici Glavnog odbora SNSD-a osvrnuo se na zaključke koje bi danas Glavni odbor trebao usvojiti, a koji se odnose na jedanaestomjesečnu blokadu formiranja vlasti na državnom nivou.

Posebno se osvrnuo na deklaraciju SDA, koja RS, kaže on, dovodi u situaciju da mora reagirati.

"Nikakva teritorijalna reorganizacija ne može biti na stolu. To je neprihvatljivo i odbacujemo njihove zahtjeve u bilo kom pogledu. Dakle, ova sjednica će povući naše pravo koje se odnosi na pakt o građanskim pravima, a to je pravo na samoodređenje", istaknuo je on.

Naglasio je da će SNSD u okviru toga razraditi strategiju, ali neće dozvoliti da se ugrozi mir u BiH.

Kao poseban segment je istaknuo međunarodni intervencionizam, koji će, prema njegovim riječima, Glavni odbor danas odbaciti.

Podsjetio je da je bivši visoki predstavnik u BiH Carlos Westendorp rekao da su bonska ovlaštenja u suprotnosti s Ustavom BiH, prenosi RTRS.

Prethodno je održana i sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a.

Sjednici, između ostalih, prisustvuju predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, dosadašnji potpredsjednici Željka Cvijanović, Radovan Višković, Nikola Špirić, Nebojša Radmanović i Marko Vidaković, te generalni tajnik Luka Petrović.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao ranije je da će ova stranka održati sastanak da bi se pripremio kvalitetan odgovor na deklaraciju SDA. Za afirmaciju stavova i mjera tražit će podršku i opozicije u RS-u.

"Pokušavam da uvjerim sve političke snage da ih dovedu do toga da imamo jedinstven odgovor. Predložit ćemo opoziciji da napuste partnerstvo sa SDA", poručio je Dodik.

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović izjavio je da je deklaracija SDA još više usložila situaciju u BiH i poručio da će SNSD nastaviti sa sprovođenjem rezolucije NSRS o zaštiti Ustava i vojne neutralnosti.

"Zalažemo se za povrat nadležnosti i da ponovo omogućimo pravo na samoodređenje", dodao je on.

O deklaraciji SDA, današnjim zaključcima Glavnog odbora SNSD-a i stavu koji treba zauzeti Narodna skupština, u Laktašima je razgovarano na sastanku lidera SNSD-a Milorada Dodika, SDS-a Mirka Šarovića i PDP-a Branislava Borenovića, saznaje Srpskainfo.

Glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević istaknuo je da će na sjednici biti kompletirano i stranačko rukovodstvo.

Prema njegovim riječima, Glavni odbor, koji broji 500 članova, izabrat će pet potpredsjednika i generalnog tajnika stranke.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 06:10