Article_Top_970x250

Dodik: Ako se krene u promjene Ustava BiH, treba preispitati i sve neustavne odluke visokih predstavnika i OHR-a

član predsjedništva bih

Dodik: Ako se krene u promjene Ustava BiH, treba preispitati i sve neustavne odluke visokih predstavnika i OHR-a

velj 26, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

SNSD traži odgovornost i smjene članova SIP-a za štetu nanesenu u izbornom procesu. Smatra da takve i slične probleme treba da riješi novi zakon. Dodik podsjeća da je Republika Srpska formirala ekipu stručnjaka za reformu izbornog procesa. Čeka se dogovor Federacije BiH u vezi sa izborom članova Predsjedništva, prenosi RTRS.

- Smatramo da članovi SIP-a trebaju biti smijenjeni, podnijeti ostavke i dati šansu da se u legitimnom procesu izabere nova SIP koja će biti odgovorna za provođenje izbora koji će biti veoma delikatni - naveo je Dodik.

Dodik poručuje da je Republika Srpska za uvođenje određenih metodologija da se izbjegnu spekulacije na izbornim mjestima,ali nije za digitalni proces glasanja. Kaže, Republika Srpska ne bježi ni od promjena Ustava BiH , koji je dogovor dva entiteta. Ako se krene u to, smatra, treba preispitati sve neustavne odluke visokih predstavnika i OHR-a.

- Mi smo da se uvede ta metodologija, ali ne i za digitalni proces glasanja koji se kao spekulativan pokazao i u SAD, iako one važe za zemlju sa najvećom demokracijom u svijetu - rekao je Dodik.

Dnevnik.ba