StoryEditor
predsjednik RS-a

Dodik: Ako Schmidt nametne zakon o državnoj imovini istog trenutka donosimo odluku o samostalnosti

Piše desk  /  07.09.2023., 20:37h

Dodik i Nešić su se sastali kako bi formalno potpisali koalicioni sporazum, prvi put nakon 2020. godine.

"Danas sam s Nešićem potpisao sporazum koji precizira suradnju. Odnosni se na politike koje trebamo provoditi na nivou RS i BiH. Odnosi se i na praktične stvari i na pozicioniranje s obzirom na izborne rezultate", kazao je Dodik prenosi Klix.

Dodao je da je veoma zadovoljan jer je DNS podrška te da je na fonu politika SNSD-a.

"Mi ćemo nastaviti da surađujemo na najvišem nivou. Svake sedmice ćemo da imamo sastanke i sumiramo naše obaveze i prava. Mi smatramo da će ova suradnja nastaviti na lokalnom nivou i sve do općih izbora. Nama je važno da se partneri osjećaju lagodno", rekao je Dodik.

Dodik je komentirao i sastanak sa Sarrazinom te se ponovo dotakao legaliteta visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

"Dao sam (Sarrazinu) mu aneks 10 Dejtona. Taj čovjek nije imenovan, Aneks kaže da ga biraju strane, a to su Hrvatska, Srbija, Republika Srpska, Federacija i neka Alijina Bosna koja više ne postoji, koja je sad zajednički nivo BiH. Mi smo trebali da izaberemo visokog predstavnika, a da ga potvrdi vijeće sigurnosti. Kad kažete da to nije uredu, da se držimo Dejtona, oni kažu mi podržavamo Schmidta. Ali on nema ovlaštenja, kakva je to EU i demokracija", poručio je Dodik.

Komentirao je i navode da će MUP RS-a uhapsiti Schmidta nakon što uđe na teritorij manjeg bh. entiteta.

"Na pitanje što mi je strateški cilj da Schmidta naša policija prati i izvan Republike Srpske disponira, kazao sam povucite ga u Njemačku. Rekao sam mu i da je nama najvažnije pitanje imovine. Oni su doveli njega da bi na bazi ovoga što do sada radi, samo jedan dan osvanula njegova navodna odluka o zakonu o imovini. I ja sam rekao ako do toga dođe da ćemo istog trenutka donijeti odluku o samostalnosti", kazao je na kraju Dodik.

Dnevnik.na

06. svibanj 2024 23:53