StoryEditor

DNS istupio iz vladajuće koalicije u Republici Srpskoj

Piše D  /  17.10.2020., 05:10h

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić rekao je na konferenciji za novinare, nakon održanog sastanka s rukovodstvom stranke, da DNS istupa iz vladajuće koalicije.

Predsjednici SNSD-a i DNS-a, Milorad Dodik i Nenad Nešić, sinoć su održali kratak sastanak kako bi pokušali riješiti nesuglasice, no i posljednji pokušaj za spas najdugovječnije koalicije je propao.

To je bio jasan signal rukovodstvu DNS-a da donese odluku o prekidu partnerskih odnosa u sklopu koalicije s vladajućim SNSD-om.

Sve je kulminiralo prije nekoliko dana kada je održan sastanak najviših dužnosnika Republike Srpske, uz podršku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kada je odlučeno da Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, bude maknut s pozicije v.d. direktora poduzeća Putevi RS.

Nešić je podnio ostavku, a kao razlog su navedeni "zdravstveni problemi". No, neslužbeno, istina je da je to učinio pod velikim pritiskom prvog čovjeka SNSD-a Milorada Dodika.

Takve pritiske na stranačkog lidera osudili su članovi, koji su Nešiću pružili podršku u nastavku provođenja politike DNS-a.

Pitanje je kako će se ovaj raskid odraziti na Zastupnički dom Parlamenta BiH, odnosno hoće li Nešić nastaviti podržavati sve odluke predstavnika Srba ili bi mogao malo promijeniti kurs.

Šef SNSD-a Milorad Dodik danas je, prije službene odluke vrha DNS-a, kazao da će poštovati svaku odluku te stranke, ali da će posljedice po DNS biti bolne ako odluče "izaći".

"Ako netko hoće biti vani, bit će vani i mi ćemo vrlo efikasno pomoći da oni budu vani, ako hoće. Ako neće, ja ih pozivam da tu ostanu. Racionalna politika kaže da treba ostati okupljen, treba ostati stabilan i razgovarat ćemo o svim temama", poručio je Dodik.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 10:28