StoryEditor
NAKON 31 GODINU

Dnevnik.ba doznaje: Tužiteljstvo BiH podignulo optužnicu protiv pripadnika VRS-a zbog zločina nad Hrvatima u Briševu

Gloria LujanovićPiše Gloria Lujanović  /  29.12.2023., 11:24h

U udruženom zločinačkom pothvatu, kako se navodi u optužnici Tužiteljstva BiH, koji je provela Vojska Republike Srpske na prostoru Briševa kod Prijedora, ubijen je 61 Hrvat, a sva privatna imovina i vjerski objekti opljačkani su i zapaljeni.

Tužiteljstvo BiH podignulo je optužnicu protiv petorice bivših pripadnika Vojske Republike Srpske zbog zločina nad bosanskohercegovačkim Hrvatima u Briševu nadomak Prijedora, neslužbeno doznaje Dnevnik.ba. 

image

Briševo

NEDJELJA.BA - Nedjelja.ba

Optuženi za udruženi zločinački pothvat na prostoru Briševa 

Tužiteljstvo BiH tereti petoricu pripadnika VRS-a za udruženi zločinački pothvat, zločin protiv čovječnosti, ubojstva, mučenja i pljačku i palež imovine u pojasu hrvatskih sela na području Prijedora koje su počinili od travnja do rujna 1992. 

Ubijen 61 Hrvat 

Prema navodima Tužiteljstva BiH, ubijen je 61 civil hrvatske nacionalnosti. Najmlađa žrtva imala je 16, a najstarija 66 godina. 

Optužnicu su podignuli protiv Veljka Brajića, zapovjednika 6. Sanske lake pješadijske brigade, te još četvorice bivših pripadnika Vojske Republike Srpske.  

image
-

Najveći zločin nad bh. Hrvatima u ratu 

Prema podacima hrvatske strane, u Briševu je ubijeno 67 civila. Tamošnji Hrvati ne samo da nisu pružali nikakav otpor uspostavi „srpske države“, nego su predali legalno naoružanje vjerujući da će biti pošteđeni stradanja. 

Pokolj u Briševu najveći je masovni zločin nad hrvatskim civilima u Domovinskom ratu u BiH. 

Dnevnik.ba 

28. travanj 2024 20:10