StoryEditor
DEGUTANTNA PITANJA

Djevojka bila na razgovoru za posao u Zadru, a onda je stigao ‘gospodin’: ‘Nikad to u životu nisam doživjela’

Piše desk  /  29.09.2022., 07:35h

‘‘Djelovalo je sasvim normalno kao i na svakom drugom razgovoru…‘‘

Unatoč činjenici da su poslodavcima predviđene poveće novčane kazne u slučaju da potencijalne zaposlenike na razgovorima za posao ispituju osobna pa čak i intimna pitanja, i dalje postoje pojedinci koji jednostavno nemaju srama. U vrlo aktivnoj Facebook grupi “Crna lista poslodavaca, djelatnika, prevaranata i upita za poslove” koja broji gotovo 40 tisuća članova objavljeno je novo potresno svjedočanstvo žene koja je poželjela raditi u jednoj zadarskoj firmi, no nakon susreta s poslodavcem ta ideja joj je prisjela, prenosi dnevno.hr.

“Ovo je moje iskustvo s razgovora za posao u kadrovskom odjelu… u Zadru. Prijavila sam se na oglas za radno mjesto operaterke narudžbi. To je bilo prije dvije godine, prije trudnoće. Kad sam došla na razgovor pitali su me jesam li zainteresirana raditi kao slagač polica. Rekla sam da jesam”, započela je objavu.

No, onda je u prostoriju ušetao “gospodin”.

“Nakon toga je došao gospodin koji je preuzeo razgovor s kandidatima od gospođe koja je zašutjela i ni riječi nije rekla, žena je doslovno gledala u jednu točku na papiru i nije dizala glavu, što mi je bilo jako čudno…

‘Planiraš li imati djecu?’

Najprije su krenula normalna pitanja vezana za informacije u CV-u koje su bile navedene, vozačka dozvola, strani jezici itd… Djelovalo je sasvim normalno kao i na svakom drugom razgovoru…

No, tada je, piše, doživjela najčudnije iskustvo vezano za razgovor.

“Pitanja su bila sljedeća: imam li muža? Imam li djecu? Planiram li imat djecu? Gdje mi muž radi? Gdje mi otac radi? Koji obrt otac ima? Posluje li dobro? Imam li zdravstvenih problema? Imam li kakvu dijagnozu i koju? Koliko ljudi u mom kućanstvu živi? Tko je od moje obitelji zaposlen, a tko nije? Iskreno, nikad to u životu nisam doživjela, a prošla sam jako puno intervjua za posao.

Nije bila jedina

Smatram da je takva pitanja čak i protuzakonito pitati i ne znam zašto si je to taj gospodin dozvolio… Bilo je još 10-tak djevojaka koje su bile na razgovoru isti taj dan i sve ih je isto pitao. Ovo pišem čisto da znate ako se itko ikad bude našao u situaciji da tamo ode na razgovor. Meni je to bilo jako neugodno iskustvo…”, poručila je razočarano.

Podsjećamo, ako vam poslodavac postavlja pitanja koja nisu vezana uz posao, nego su čisto privatne i intimne prirode, možete ga prijaviti Državnom inspektoratu i inspekciji za područje rada. Ako poslodavac postavi zabranjeno pitanje, može mu se izreći kazna od 31.000 do 60.000 kuna za pravnu osobu ili od 4000 do 6000 kn za fizičku osobu.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 03:22