StoryEditor

Djevojčice brale cvijeće pa naišle na bombe

Piše D  /  20.04.2021., 10:04h

Pukom srećom izbjegnuta je tragedija u banjalučkom naselju Petrićevac kada su djevojčice otišle brati cvijeće u obližnji šumarak, gdje su naišle na odbačenu pušku i dvije ručne bombe.

Šok i nevjerica zavladali su  naseljem nakon što je juče ujutro odjeknula vijest da su djevojčice koje pohađaju peti, sedmi i osmi razred osnovne škole u nedjelju poslijepodne oružje našle u šipražju udaljenom samo 100 metara od prve kuće.

Mještani, kažu, još sebi ne mogu doći od straha, pitajući se što se tek moglo dogoditi da su to šipražje zapalili, što redovno rade svake godine.

Borka Ilić, baka jedne od djevojčica, priča za Glas Srpske, da su djevojčice oružje, bačeno pored crne vreće, uslikale mobilnim telefonom i odmah dotrčale pokazati ukućanima.

- Moj sin nije oklijevao, odmah je otišao uvjeriti se nakon čega je pozvao policiju i prijavio što su djeca pronašla. Policija je brzo došla i označila taj teren, rekavši da će doći i demineri - prepričava Ilić.

Dodala je da djeca iz naselja svakodnevno odlaze na to mjesto igrati se i brati cvijeće.

-Dobro je da s djevojčicama u tom trenutku nisu bili i dječaci, jer bi oni sasvim sigurno iz znatiželje dirali to odbačeno oružje. I dalje smo u strahu iako nikad nitko ništa slično nije zapazio u tom šumarku - rekla je Ilić.

Jedna mještanka, koja nije željela da joj se objavi ime, kaže da je za taj slučaj čula od susjeda te da ne može vjerovati da je netko tek tako ostavio pušku i bombe na dohvat djece.

-Vidjela sam policiju u nedjelju da prolazi pored kuće, ali ni na kraj pameti mi nije bilo da se takvo nešto moglo dogoditi u našem naselju. Sumnjam da je to uradio netko iz susjedstva, jer uglavnom svi imaju djecu koja se igraju u tom šumarku - ispričala je Nada.

Vođa tima za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstva (NUS) u Civilnoj zaštiti Republike Srpske, Rade Jakovljević, potvrdio je za Glas Srpske da su jučer na terenu zatekli staru automatsku pušku i dvije ručne bombe M75.

-Oružje je predano u Policijsku stanicu Lazarevo - kazao je Jakovljević.

Dodao je da su pregledali kompletan teren koji je policija obilježila i zamolili mještane da odmah prijave ako nađu nešto slično.

Rade Jakovljević kaže da je tim za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstva svakodnevno na terenu.

-Na oružje rjeđe nailazimo, ali zato minsko-eksplozivnih sredstva ima dosta - kazao je Jakovljević.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 09:57