StoryEditor

Djevojčica zbog Covida-19 doživjela srčani udar i četiri dana provela na respiratoru

Piše D  /  02.05.2020., 08:05h

Hoće li se ikada zaljubiti? Hoće li imati priliku vjenčati se i dobiti djecu?

Pitala se hoće li njezina kćer išta od toga uopće doživjeti.

Dok je sjedila u automobilu i jurila prema bolnici u New Orleansu u koju će zbog zaraze koronavirusom uskoro stići njezina kći, Daly je bila prisiljena razmišljati o životu bez svoje ljubljene Juliet, prenosi Jutarnji.hr.

"Najslađa je. Najslađa djevojka na cijelom svijetu. Ona to ne zaslužuje. Molila sam se Bogu, molila sam mu se da mi pomogne, molila sam za pomoć", rekla je Daly u četvrtak za Associated Press.

S njom su bili njezin muž Sean, njihov 5-godišnji sin i Juliet.

Juliet i njezin brat odmjeravali su snagu pomoću spužvastih rezanaca koji se koriste za učenje plivanja.

Da ste prošlog mjeseca Seanu i Jennifer rekli da će se njihova djeca tako živahno igrati, rekli bi vam da to nije moguće.

Juliet se, naime, prošlog mjeseca borila za život.

Djevojčica je u jednom trenutku doživjela srčani udar. Bila je mrtva dvije minute prije nego što je reanimirana.

"Umrla sam i vratila se", rekla je Juliet za Associated Press.

Juliet ispočetka nije imala simptome koje imaju odrasli. Primjerice, nije teško disala. Bolio ju je stomak i povraćala je pa je njezina majka, inače radiologinja, posumnjala na upalu slijepog crijeva ili neki drugu želučanu tegobu. No Julietine su usne poplavile i udovi su joj se ohladili.

Djevojčica je ubrzo završila na hitnom prijemu u obližnjoj bolnici. Tamo je doživjela srčani udar i reanimirana je. Poslije su je helikopterom prebacili u Klinički centar Ochsner. Tamo ju je dočekao liječnik Jake Kleinmahon i za nju brinuo narednih 10 dana.

"Juliet je u bolnicu primljena kao jedan od najgorih slučajeva Covida-19 kod djece", rekao je. Gornja komora njezinog srca nije ispravno radila s donjim, a počeli su joj otkazivati i neki organi.

Kleinmahon je rekao da djeca s Covidom-19 često imaju različite simptome od odraslih osoba. Među njima su bolovi u trbuhu, a neki su znali razviti i osip. Liječnik je dodao da su mnoga djeca bila zaražena i drugim virusima, a ne samo koronavirusom.

To je bio slučaj i kod Juliet.

Koronavirus kod većine ljudi ne izazove nikakve simptome ili samo blage. Neki, međutim, iskuse poprilično teške simptome. Neki i umru.

Juliet je na respiratoru provela četiri dana. Bila je na sedativima te je u konačnici počela sama disati. Iz bolnice je puštena 15. travnja. Liječnik je rekao da joj srce radi normalno. Premda joj je srce vjerojatno malo oštećeno, to bi oštećenje s vremenom trebalo zacijeliti. Kleinmahon je rekao da očekuje da će Juliet voditi "sasvim normalan život".

Kada je Juliet povratila svijest, njezini su se roditelji odmah zabrinuli da će izostati iz škole. Jennifer je rekla da je Juliet razrogačila oči čim joj je rekla što se dogodilo.

"Isprve sam se jako prepala", rekla je Juliet. Poslije se zabrinula bi li možda mogla imati posljedica.

Jennifer i njezin suprug nisu poznavali nikoga tko se zarazio koronavirusom prije nego što se njime zarazila njihova kći. Da je nisu na vrijeme odveli u bolnicu, pitanje je bi li danas bila živa. Jennifer je drago zato što se njezina kći ne sjeća četiri dana na respiratoru. Ona ih zato nikada neće zaboraviti.

"Samo se sjeća da joj je tata rekao da ide spavati. ‘Stavit će ti cijev u grlo. Ideš na vožnju helikopterom. Probudit ćeš se u novoj bolnici i mama će biti tamo", rekla je Jennifer. "I tako je i bilo."

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 15:57