StoryEditor

Djevojčica ostala bez svijesti: Otrovala se plinom u kupaonici

Piše D  /  05.02.2019., 10:02h

U utorak navečer u kupaonici obiteljske kuće u Koprivnici 15-godišnja djevojka otrovala se ugljičnim monoksidom, pri čemu je nakratko ostala bez svijesti. Srećom, djevojka je brzo pronađena i hospitalizirana. Epodravina navodi kako djevojka neće imati ozbiljnijih posljedica, dok je PU koprivničko-križevačka objavila kako će kvalifikacija njezinih ozljeda biti poznata tek kad dobiju medicinsku dokumentaciju.

Navodno je problem u kupaonici bio nedostatak zraka i dovođenje ugljičnog monoksida s time da su u prostoriji istovremeno radili plinski bojler, plinska grijalica i ventilator. Utvrđeno je, također, da plinska trošila nisu bila redovito servisirana i čišćena.

Izvješće o nesretnom događaju bit će dostavljeno Općinskom državnom odvjetništvu u Koprivnici.

Policija upozorava: Servisiranje je obavezno jednom godišnje

Policija još jednom podjeća da je u tijeku sezona grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora što povećava opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom (CO).

- Kako bi se izbjegli takvi tragični događaji, plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) potrebno je obavezno servisirati jednom godišnje i to od strane ovlaštenih stručnih servisera jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva. Potrebno je da ovlašteni dimnjačar pregleda i očisti sve dimnjake prije sezone loženja, a kasnije u rokovima koji su određeni  gradskim ili općinskim odlukama. O rokovima čišćenja pitajte svog dimnjačara. Izvanredne preglede i čišćenje dimnjaka potrebno je učiniti prilikom svake promjene uređaja za loženje ili promjene goriva.  Zapamtite, samo ispravno izveden, pregledan i očišćen sustav grijanja je onaj koji se može koristiti na siguran i pouzdan način - upozoravaju iz PU koprivničko-križevačke.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 17:11