StoryEditor

Djevojčica iz Mostara: U našoj školi su se tako prepali korone da su stavili sapun u WC

Piše D  /  08.03.2020., 11:03h

Udruga je to koja postoji već šest godina, a putem svoje stranice pokušavaju upozoriti na probleme koji se događaju u obrazovnim ustanovama u koje šalju svoju djecu. Često pokušavaju komunicirati sa službama, s ministarstvima i zavodima, no odgovori im, kako nam kažu, ne dolaze.

"Pokušali smo u više navrata komunicirati s navedenima, no oni nam jednostavno ne odgovaraju. Mi se informiramo iz naših iskustava i kroz našu djecu, i od drugih roditelja kolega i tako dijelimo neke informacije. Slali smo bezbroj upita i ministarstvu i zavodu i odgovornim službama, za bilo koje pitanje što se tiče osnovnog obrazovanja u našoj županiji, no nema odgovora", kažu iz spomenute udruge za hercegovina.info.

Odlučili ste se onda sami informirati o svemu?

"Našim aktivnostima na Facebooku, ali i fizičkom aktivnošću pokušavamo doći do informacija, pomažemo djeci roditelja te utičemo na obrazovni sustav."

Najaktualnija je trenutno viroza u školi.

"Što se tiče viroze, mi se pitamo kakva je kvaliteta obrazovanja u drugom polugodištu jer imamo veliki broj izostanaka djece u školama. Kada i kako će zapravo djeca usvojiti i dobiti potrebno znanje, ako su ti izostanci brojni."

Na koje sve upite niste dobili odgovore?

"Slali smo upite o sanitarnom nadzoru u školama, što on obuhvaća, zatim upit o devetogodišnjem obrazovanju koji je bio upućen Županiji, također odgovora nema. Pitamo ih za pisa test koji je otkrio bolnu istinu da su naša djeca funkcionalno nepismena, ne dobivamo nikakav odgovor. Budući da odgovori ne dolaze, sami sebi dajemo za pravo da komentiramo situaciju ironijom na društvenim mrežama. Nadalje, hodamo po gradu i slikamo što nam se čini zanimljivo i tako dijelimo informacije, ističu iz Udruge roditelji naša djeca 2014. za hercegovina.info.

Odgoda sistematskog pregleda

"Roditelji tako sami uzimaju stvari u svoje ruke. Znamo za jednu školu u kojoj su se roditelji zauzeli da se djeci odgodi sistematski pregled, koji treba odgoditi zbog stanja u domovima zdravlja koji su puni pacijenata. Uputa od Doma zdravlja Mostar bila je da se ne dolazi u ambulantu osim ako je to nužno, a nakon toga djecu nam dovode tu na sistematski pregled. Kažu kako postoje izolirane prostorije za njih, ali opet što znate."

Status o djevojčici koja je kazala kako je sapun u školu stigao pojavom korone puno toga govori?

"U 21. stoljeću mi pričamo o sapunu u školama. U jednoj školi djeca su čak pjevala pjesmicu "Stigao sapun u školu." Mi nemamo osnovnih higijenskih potrepština u obrazovnim institucijama. Mi zaista ne želimo napadati nikoga, samo se borimo za prava naše djece. Kroz našu udrugu budi se i svijest kod roditelja, nešto se pomiče. Samo želimo da se odgovornije ponašaju prema našoj djeci koje smo im dali u ruke, da ih odgajaju i obrazuju. Želimo samo da se djeci osiguraju uvjeti koje škole moraju imati po kakvom takvom zakonu. Samo ih toliko molimo."

Sinoć ste ispred Treće osnovne zatekli i djelatnike Zavoda za zdravstvo u dezinfekciji?

"Da, pitali smo ih je li to redovno, kazali su da jest i to je bilo nešto pozitivno. No, i to je bilo na inicijativu roditelja djece iz  Treće osnovne koji su to zatražili prije nekih tjedan ili dva dana. U toj školi baš su bili veliki problemi s izostancima i prehladama. Informacije dolaze kako su odrađene i analize vode po školama. Ponavljamo se još jednom, mi samo želimo kvalitetniji sustav i bolje uvjete za svoju djecu, kazali su u razgovoru za hercegovina.info iz Udruge roditelja Naša djeca 2014.

Ova udruga i dalje će putem svoje stranice ukazivati na probleme i pozivati odgovorne da djeluju i rade ono što im zakon nalaže.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 02:47