Article_Top_970x250

Dječaka (2,5) susjeda dovela u Klaićevu s ožiljcima i prijelomima: ‘U tijeku je nekoliko postupaka. Ne znamo gdje je otac’

zagreb

Dječaka (2,5) susjeda dovela u Klaićevu s ožiljcima i prijelomima: ‘U tijeku je nekoliko postupaka. Ne znamo gdje je otac’

srp 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: danas.hr

Hoće li dijete i biti oduzeto roditeljima uvelike ovisi o odluci Suda

Zbog dječaka koji je zaprimljen u Klaićevu bolnicu gdje su mu dijagnosticirane ozljede karakteristične za slučajeve zlostavljanja, prijelomi, nagnječenja, ožiljci od opušaka, kao i pothranjenost, policija je pokrenula istragu.

Kako Vijesti.hr doznaju od ravnateljice Centra za socijalnu skrb, prema obitelji dječaka nije bilo prethodnih postupanja iz Centra.

“U ovo kratko vrijeme provjerili smo u svim našim centrima je li obitelj dječaka bila u sustavu socijalne skrbi. Uočili smo kako smo se s majkom dječaka prije susretali. No nikakvih postupanja u vidu obiteljsko-pravne zaštite nije bilo. U zadnje vrijeme nikakvih postupanja, pogotovo nije bilo nikakvih najava da ona odlazi nekamo raditi i da negdje ostavlja dijete”, rekla je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Tanja Brozić.

Što slijedi?

No, što će se sada dogoditi s malenim dječakom, koji je zadržan na odjelu traumatologije u Klaićevoj bolnici?

Kako kaže Brozić, u tijeku je nekoliko postupaka. Prvi, onaj policijski, odnosno kazneni postupak jer je dijete, prema mišljenju liječnika, zlostavljano. Drugi postupak je onaj Centra za socijalnu skrb koji provodi sve mjere iz Obiteljskog zakona. Dodaje i kako će, nakon procjene, biti donesena odluka o tome hoće li dijete biti odmah oduzeto roditeljima.

“Mi pokrećemo postupak i dajemo prijedlog sudu. Sud je taj koji daje rješenje o oduzimanju skrbništva ili o povjeravanju djeteta nekom drugom. Kada utvrdimo sve elemente, vjerojatno ćemo dati prijedlog da se dijete povjeri nekom drugom na skrb, da se oduzme roditeljima”, pojasnila je ravnateljica Centra za socijalnu skrb.

Kome će dijete biti dano na skrb?

A hoće li dijete i biti oduzeto roditeljima uvelike ovisi o odluci Suda. Maleni će ostati u bolnici sve dok će to biti potrebno, a do trenutka kad bude bio spreman za otpust Centar će znati sve okolnosti te na temelju njih dati dijete nekome na skrb.

“Nama da bilo tko javi da je neko dijete zlostavljano ili se o njemu netko ne brine dovoljno, mi reagiramo iste sekunde. U ovom slučaju saznanja nismo imali, niti je majka ili bilo tko dolazio prijaviti. Na temelju Obiteljskog zakona, roditelji imaju mogućnost povjeriti dijete nekom drugome. Ako je to dulje od mjesec dana bilo bi dobro da je ta odluka ovjerena. Odgovornost je na roditelju da ta osoba može biti i skrbnik”, dodala je ravnateljica.

O ocu dječaka nemaju nikakvih informacija te dodaju kako je moguće da se radi o jednoroditeljskoj obitelji.

Dnevnik.ba