Article_Top_970x250

Dječak koji je otrovan na brodu na Hvaru još ne hoda

i dalje nema optužnice

Dječak koji je otrovan na brodu na Hvaru još ne hoda

pro 22, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Još traje vještačenje na jedrenjaku na kojem se ovo ljeto otrovalo petero talijanskih turista, od kojih je jedan umro. Djeci su zatajili organi. Starije se oporavilo, no mlađi je i dalje na rehabilitaciji

Četiri mjeseca od tragedije na jedrenjaku Atlantia na Hvaru, na kojem je od trovanja ugljičnim monoksidom preminuo 57-godišnji talijanski menadžer Eugenio Vinci, pred Općinskim sudom u Splitu još nije podignuta optužnica protiv vlasnika broda Zorana B. (23) i kapetana Jerka M. (27).

Kako doznaje 24sata.hr, u tijeku je vještačenje preinaka na jedrenjaku u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” u Zagrebu. O njihovim rezultatima ovisi točna kvalifikacija djela, odnosno je li riječ o nehaju. Osim Eugenija Vincija, na jedrenjaku je bilo još sedam talijanskih državljana, od kojih je njih još pet imalo zdravstvene posljedice od udisanja monoksida iz benzinskoga generatora sa zračnim hlađenjem, nepropisno ugrađenim u potpalublje. Najteže je stradalo dvoje djece, 11-godišnja djevojčica i 5-godišnji dječak, kojima su zatajili vitalni organi te su helikopterom s Hvara hitno prebačeni u KBC Split.

Bruno Mancuso, bivši senator i aktualni gradonačelnik sicilijanskoga grada Sant’Agata Militello, kazao je nekoliko rečenica o zdravlju djece koja su, nakon što im je stanje proglašeno stabilnim, iz Splita prebačena u poznatu dječju bolnicu u Rimu, Bambino Gesu.

Htjeli su obići otoke 

- Starije dijete potpuno se oporavilo, dobro je i pohađa školu. Mlađi je još na rehabilitaciji u bolnici Bambino Gesù u Rimu. Još se bori da normalno hoda - kazao je Mancuso, koji je zbog udisanja plina također primljen u splitsku bolnicu, baš kao i njegova supruga. U bolnici je bila i supruga Eugenija Vincija, majka otrovane djece, Manuela Fiasconaro.

Podsjećamo, osmero talijanskih državljana 10. kolovoza se ukrcalo na jedrenjak kojim su željeli obići jadransku obalu i otoke. Vlasnik broda i zapovjednik samo dva dana ranije u Omišu u prostor strojarnice ugradili su agregat, protivno Pomorskom zakoniku. Do tragedije je došlo 12. kolovoza dok je jedrenjak bio usidren u uvali Ždrilac. Turisti su se ranije iskrcali na Hvaru kako bi večerali, nakon čega su se vratili spavati na brod.

Išla joj pjena na usta 

Čim su se ukrcali, požalili su se posadi na neugodne mirise u kabinama te da ne rade klima i hladnjak. Kako je bilo vruće, s posadom su se dogovorili da upale klimu. Kako je smrad bio jak, klimu su naposljetku ugasili, a Talijani su počeli osjećati mučnine, glavobolje, povraćali su... Do jutra je dječak ostao bez svijesti, Eugenio Vinci bio je mrtav, a djevojčici je išla pjena na usta.

Vlasnika i zapovjednika jedrenjaka sumnjiče da su počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, u vezi s kaznenim djelom dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Nakon istrage i dokaznog procesa pušteni su da se brane sa slobode.

Dnevnik.ba