StoryEditor

Dječačić koji je primljen u Klaićevu živio je u ‘šupi‘ od 10-ak kvadrata, bez prozora

Piše D  /  07.07.2019., 08:07h

Dvoipolgodišnjeg dječaka u subotu je u bolnicu u Klaićevoj dovezla susjeda. Dječak je bio teško ozlijeđen, imao je prijelome kosti ruke. Žena je liječnicima rekla da su mu roditelji rastavljeni te da dječaka čuva 19-godišnja djevojka. Rekla je i da misli da je dijete zlostavljano. Bilo je pothranjeno i prestrašeno kada je došlo u bolnicu, piše Večernji list.

– Kliničkim pregledom utvrđeno je da dijete ima novi, svježi prijelom desne nadlaktice, ali utvrđeni su i stariji prijelomi podlaktičnih kostiju. Dječak ima nagnječenje glave, modrice i pečataste ožiljke za koje smatramo da su nastali od gašenja opušaka na tijelu – rekao je ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb prof. dr. sc. Goran Roić. Djelatnici bolnice odmah su o svemu obavijestili policiju i Centar za socijalnu skrb. U policiji kažu da je istraga u tijeku te da do zaključenja obrade neće iznositi pojedinosti. Dijete će u Klaićevoj biti na dodatnim pretragama kako bi se isključile ozljede unutarnjih organa. A o obitelji dječaka susjedi u zagrebačkom kvartu Trešnjevci – jug ne znaju puno.

– Dječakova majka doselila je ovdje s mamom, odnosno bakom djeteta, kada je bila u visokom stupnju trudnoće. Ubrzo nakon poroda one su se odselile i ne znam gotovo ništa o njima – kazala je kći vlasnika obiteljske kuće koju je unajmila majka stradalog djeteta. Isti vlasnik iznajmljuje još dvije obiteljske kuće u istome dvorištu u kojem je živjela majka djeteta, no susjedi s kojima je dijelila ulaz o toj obitelji ne znaju mnogo.

Kako prenosi 24sata, policija je stupila u kontakt s majkom koja je kako kaže 19. lipnja otišla raditi na sezonu, a dijete je ostavila poznanici.

- Znam samo da je moj sin slomio ruku, to mi je javila dadilja koja ga je čuvala. Ja ne znam za te starije ozljede koje spominju liječnici. Ne mogu vjerovati što se sve piše, da su na njemu gasili čikove. To nije moguće - rekla je majka.

Priznala je da je dijete dva mjeseca živjelo kod dadilje

Policija je otkrila i da je dječak živio u "šupi" od 10-ak kvadrata koja je prenamijenjena za stanovanje. U njoj je WC i tuš te mala soba s malenom kuhinjom. Nema prozora već samo ulazna vrata. 

Dadilja ima oko 20 godina

– Mlađa je to cura, ima 20-ak godina, možda nešto više. Znam samo da je ovdje živjela s mamom i bebom, a tko je otac djeteta, ne znam. Čula sam da kruže priče da govori kako nije živ, drugi put da je u zatvoru... Ne želim se miješati, ali na prvu mi se učinilo da je riječ o čudnoj obitelji. Već ih neko vrijeme nisam vidjela ovdje, ne znam što je s njima – objašnjava jedna od susjeda te dodaje kako ne zna tko bi mogla biti 19-godišnja djevojka koja je dijete čuvala.

Susjedi prepričavaju da su majku često sretali po kvartovskim kafićima, ali i u društvu raznih muškaraca, a trenutačno je na sezonskom radu u Puli. Ni vlasnici kuće u kojoj su živjele, pa ni susjedi, nisu pomislili da bi se iza zatvorenih vrata obitelji mogle događati takve zastrašujuće stvari. Iako susjedi tvrde da nikada nisu vidjeli da su socijalni radnici došli provjeriti stanje u toj obitelji, u Centru za socijalnu skrb kažu kako su se s majkom susretali prije, iako u zadnje vrijeme nije bilo nikakvih postupanja. Za taj slučaj nisu znali, a nakon razgovora s obitelji i obrade socijalna će služba pokrenuti postupak. Odluka o oduzimanju djeteta majci, koja se vraća iz Pule u Zagreb, je na sudu.

– Vjerojatno ćemo dati prijedlog da se dijete da nekom drugom u skrbništvo, ali to još ne možemo reći prije završetka obrade – kazala je ravnateljica Centra za socijalnu skrbTanja Brozić.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 13:22