StoryEditor
moderno ropstvo

Djeca umirala radeći u rudniku. Sud: Microsoft, Tesla, Apple, Dell i Alphabet nevini

Piše hina  /  06.03.2024., 17:37h

Američki savezni prizivni sud odriješio je pet velikih tehnoloških kompanija odgovornosti za dječji rad u rudnicima kobalta u Demokratskoj Republici Kongo. Skupina državljana DR Kongo koji su kao djeca radili u rudnicima podnijela je tužbu protiv Alphabeta, Applea, Dell Technologiesa, Microsofta i Tesle, tvrdeći da su surađivali s dobavljačima kobalta i time podupirali "prisilni rad".

Kobalt se koristi za izradu litij-ionskih baterija, a gotovo dvije trećine tog minerala vadi se u Demokratskoj Republici Kongo. Prema tužbi, kompanije su "namjerno prikrivale" oslanjanje dobavljača kobalta na dječji rad. Mnoga djeca radila su u rudnicima kako bi se spasila od gladi i ekstremnog siromaštva.

Skupina od 16 tužitelja uključuje i predstavnike petero djece koja su umrla u rudniku. Dobavljači uključuju Eurasian Resources Group, Glencore, Umicore i Zhejiang Huayou Cobalt, pokazuju sudski dokumenti. Nitko od njih nije naveden među optuženicima, napominje Reuters.

U studenom 2021. sudac washingtonskog suda Carl Nichols odbio je njihovu tužbu, a žalbeni sud u distriktu Columbia potvrdio je jučer njegovu odluku i presudio u korist tehnoloških kompanija.

Kupnja kobalta u globalnom opskrbnom lancu ne predstavlja "sudjelovanje u projektu", prema američkom saveznom zakonu koji štiti djecu i druge žrtve trgovine ljudima i prisilnog rada, zaključio je prizivni sud.  

Sutkinja Neomi Rao rekla je da tužitelji imaju pravnu osnovu za zahtjev za odštetom, ali nisu dokazali da je odnos pet kompanija s dobavljačima prekoračio granice odnosa kupaca i prodavača niti da su kompanije mogle zaustaviti dječji rad.

Odgovornost za trgovinu radnom snagom snose brojni drugi subjekti, uključujući posrednike u zapošljavanju, druge potrošače kobalta i vladu DR Konga, dodala je Rao.

"Bez konkretnijih tvrdnji, pitanje glasi je li uvjerljivo dokazano da su tehnološke tvrtke kupnjom neodređene količine kobalta u opskrbnom lancu s ishodištem u rudnicima u DR Kongu ‘surađivale na projektu‘ s bilo kime tko snosi odgovornost za prisilni rad u tom nabavnom lancu", napisala je sutkinja u presudi.

"Mi smatramo da nije", zaključak je suda. Odvjetnik tužitelja Terry Collingsworth napisao je u elektronskoj poruci da se njegovi klijenti mogu dalje žaliti i podnijeti nove tužbe ako kompanije prekrše kriterije koje je sud skicirao.

Presuda je "snažan poticaj na izbjegavanje transparentnosti u odnosima s dobavljačima, unatoč javnim obećanjima o politici ‘nulte tolerancije‘ prema dječjem radu", rekao je Collingsworth.

Dell je u priopćenju naglasio da inzistira na poštivanju ljudskih prava radnika u cijelom opskrbnom lancu i da nikada nije svjesno nabavljao proizvode izrađene dječjim radom. Google nije odmah komentirao presudu. Apple, Microsoft, Tesla i njihovi odvjetnici nisu odgovorili na upit da je komentiraju.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 14:54