StoryEditor

Djeca džihadista ne mogu natrag u Veliku Britaniju

Piše D  /  13.08.2019., 11:08h

List podsjeća da je trenutačno u kampovima na sjeveru Sirije najmanje tridesetak britanske djece s majkama nakon što su pobjegli iz kalifata.

Britanske vlasti su bile pod pritiskom sirijske ali i administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa da djeci omoguće povratak iz opasnih i pretrpanih kampova.

Početkom godine, novorođeni sin tinejdžerice iz Bethnal Greena Shamime Begum preminuo je u kampu.

Bivši šef britanske diplomacije Jeremy Hunt izjavio je nakon smrti sina Shamine Begum da je Vlada radila s  tadašnjim ministrom za međunarodni razvoj Penny Mordaunt na pitanju mogu li se djeca sigurno vratiti.

Međutim, bivši ministar unutarnjih poslova Sajid Javid zaključio je nakon pregleda izvješća da bi bilo previše opasno slati službenike po djecu u Siriju, usprkos činjenici da kampove redovno posjećuju britanski humanitarni radnici i novinari.

Odluku o tome da britanska djeca ostanu u ratnoj zoni Javid je donio neposredno po odlasku s te funkcije na mjesto ministra financija.

Izrazio je zabrinutost da bi povratak djece u matičnu državu mogao osigurati njihovim roditeljima pravni argument za dolazak u Veliku Britaniju.

Veliki broj drugih europskih država je vratio djecu džihadista. Francuska, Njemačka, Norveška i Danska primile su mali broj djece, koja su uglavnom siročad, čiji su roditelji poginuli u posljednjim danima "kalifata".

Australija je nedavno vratila osmero djece i unučadi dvoje državljana koji su se borili na strani džihadista.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 06:47