StoryEditor

Dizdar: U Stocu pretučeno četvero mladih

Piše fena  /  08.04.2024., 10:38h

Noćas je Stocu pretučeno četvero djece, četiri zlatna momka. Mučki su im zasjedu na povratku sa utakmice u maniru najokorjelijih razbojnika napravili nepoznati počinitelji sa više automobila na ulazu u Stolac, objavio je na svom Facebook profilu federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar.

Zatim su ih, kako je dodao, brutalno pretukli, mučili.

- Ovakvo nasilje mora biti hitno i najstrože kažnjeno. Podrška mladićima i njihovim porodicama mora biti bezuvjetna, odlučna i jasna, kao i reakcija policije i pravosuđa. Predugo, već više od 25 godina kada su napadi na povratnike u pitanju slušamo fraze o "istragama u toku" i "nepoznatim počiniteljima". Dosta je više - istakao je Dizdar.

Naglasio je da nasilje nad povratnicima mora biti odmah sankcionirano.

- Od MUP-a i Tužiteljstva očekujem reakciju, brzu istragu, privođenje i osudu kriminalaca - ništa manje od toga. Krug mogućih počinitelja nije posebno veliki. Od svih činitelja društvenog poretka, od lokalnog do državnog nivoa, očekujem jedinstvenu, nedvosmislenu podršku povratnicima. Ministarstvo će iz svoje nadležnosti učiniti sve za ove mladiće i njihove porodice - naveo je Dizdar.

Inače, u nedjelju 7. travnja oko 00,10 sati, u PS Stolac je prijavio M.A. (2004) iz Poplašića - Stolac kako je upravljao vozilom marke Mercedes magistralnom cestom iz Mostara prema Stocu gdje u mjestu Masline Stolac dolazi do udara u zadnji dio njegovog vozila od strane vozila VW Golf V nepoznatih registarskih oznaka. 

‘‘Uslijed udara njegovo vozilo je stjerano s ceste pred bivši dom. Iza vozila VW Golf stala su još dva vozila, vozilo marke BMW i VW Passat iz kojih je izišla grupa od oko 10 osoba, maskirani i sa bejzbol palicama koji lupaju po njegovom vozilu na koje bacaju baklje, nakon čega nasrću na osobe koje su se skupa s njim nalazile u vozilu, te ih udaraju palicama po čitavom tijelu. Nakon toga su se vozilima udaljili u nepoznatom smjeru‘‘, navedeno je u policijskom izvešću. 

Kako navode, s prijaviteljem u vozilu su se nalazili E.G. (2003) iz Stoca, D.B. (2002) iz Gorice - Stolac i F.B. (2006) iz Gorice-Stolac. Sva četvorica su zadobila ozljede neutvrđenog stupnja, te im je ukazana pomoć u DZ Stolac, nakon čega je D.B. upućen na CUM Mostar, dok su E.G., M.A, i F.B. upućeni u RMC dr. Safet Mujić Mostar. Mjesto događaja je osigurano od strane policijske patrole PS Stolac do jutarnjih sati kada će se vršiti očevid. 

Dnevnik.ba

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 16:31