StoryEditor
teška 13 kilograma

Divovska stočna repa na imanju kod Bugojna - kako su je uzgojili?

Piše desk  /  22.09.2022., 07:29h

Mnogi su komentirali kako ovaj slučaj neodoljivo podsjeća na priču o djedu i repi

Divovska stočna repa, teška čak 13 kilograma, proteklih je dana izazvala veliku pozornost u medijima i na društvenim mrežama. Uzgojena je na imanju Asifa Filana u selu Kopčići kod Bugojna, piše agroklub.com.

Hrana životinjama

Ovo seosko gospodarstvo posjeduje registrirani obrt, odnosno farmu na kojoj su četiri krave i 140 ovaca, pa je i repa namijenjena za hranidbu životinja. Iako su mnogi u nevjerici promatrali fotografiju Asifa s repom, za Filane ona nije bila iznenađenje.

- Uzgajamo za vlastite, odnosno potrebe farme i prosjek njezine težine na našem imanju je 12 kilograma, a bude i težih. Najteža koju smo do sada izvadili, mislim da je težila 15 kilograma - kaže Alem Filan, Asifov sin i nositelj obrta.

Mnogi su komentirali kako ovaj slučaj neodoljivo podsjeća na priču o djedu i repi, no Alem kaže kako nema tegobe prigodom vađenja plodova.

- Lako se vadi jer je gotovo na površini, izvan zemlje. Kada je manja, onda je veći dio u zemlji, a kasnije ide lagano - objasnio je i otklonio sumnje onih koji su pomislili da je, kao u spomenutoj priči, bilo "povuci - potegni".

U samom uzgoju, dodaje, nema ništa specifično. Sjeme kupuju u poljoprivrednoj ljekarni, a gnojidbu vrše ovčjim naporom. Početkom listopada izvadit će i ostalu repu iz zemlje, a Alem očekuje da bude i težih. Nakon vađenja, spremaju je u podrum. Ova koju su izvadili već je poslužila za obrok na njihovoj farmi.

Stočna repa, inače, potječe iz sredozemnog i atlantskog područja. Daje visok prinos lista i korijena. List se može koristiti prigodom vađenja, a korijen tijekom zimskog razdoblja. Dvogodišnja je biljka. U prvoj godini oblikuje veliki zadebljali korijen i glavu s lišćem, a u drugoj godini vegetacije razvija stabljiku s lišćem, cvjetove i plodove. U našim uvjetima sjetvu stočne repe poželjno je obaviti kada je temperatura zemljišta oko 4-5 Celzijevih stupnjeva.

To je zapravo kalendarski u ožujku, navodi agroklub.com.

Dnevnik.ba

26. studeni 2022 22:17