StoryEditor
upozorenje

Divlji konji stvaraju velike probleme vozačima od Livna prema Šujici

Piše Fena  /  15.12.2021., 13:51h
Divlji konji stvaraju velike probleme vozačima na prometnici od Livna prema Šujici, a trenutačno se na tom dijelu nalazi oko 1.000 konja.

Predstavnici MUP-a Hercegbosanske županije te djelatnici JP Cesta Federacije BiH TI Livno upozoravaju da se veće skupine divljih konja slobodno kreću na planinskom prijevoju Borova glava, na dionici ceste Livno – Tomislavgrad - Kupres stvarajući istodobno velike probleme u prometu.

Divlji konji u većim skupinama silaze s njihovog okupljališta podno planine Cincar do prijevoja Borova glava, odnosno na samu prometnicu u potrazi za solju koju cestari posipaju po prometnicama.

Onog trenutka kada ralica prođe i baci sol po prometnici, a najčešće u jutarnjim i večernjim satima, postoji velika vjerojatnostda će konji sići na cestu te ako uz to još ima magle predstavljaju veliku opasnost za vozače, a velika je mogućnost i da konji budu ozlijeđeni, kazali su djelatnici na održavanju cesta.

Zadnji slučaj je evidentiran prije dva dana kada se dogodila prometna nezgoda u kojoj su tri konja smrtno stradala, a na motornom vozilu pričinjena je velika materijalna šteta

Godinama MUP Hercegbosanske županije upozorava vozače koji voze tom prometnicom da budu oprezniji tijekom zimskih dana, a zbog toga su i postavljeni svjetleći prometni znaci koji upozoravaju na konje na Kruzima-Borovoj glavi.

"Za neke koji rijetko prođu ovom dionicom to je atrakcija, a za svakodnevne vozače opasnost", kazali su djelatnici JP Cesta Federacije BiH TI Livno koji održavaju prometnicu.

Gradsko vijeće Livno je na sjednici održanoj početkom studenoga ove godine usvojilo zaključak o inicijativi koja je upućena Vladi Hercegbosanske županije kako bi se riješio problema livanjskih konja, zaštitila visoravan Kruzi te ljudski životi i imovina.

U međuvremenu, kako je za Fenu kazala predsjednica Gradskog vijeća Livno Hana Milak, sredstvima koja su osigurana Proračunom Grada Livna za 2021. godinu, provest će se privremene mjere (hrana, voda, sol, električne čobanice, eventualno signalizacija) za zbrinjavanje konja.

Trenutačno se na tom dijelu nalazi oko 1.000 konja i upravo je cilj sjednice Gradskog vijeća akcijom hranidbe sa soli udaljiti divlje konje od prometnice.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 23:33