StoryEditor
diva grabovčeva

Divin dan na Kedžari

Piše fena  /  30.06.2023., 13:46h

Prema drevnoj ramskoj tradiciji, prve nedjelje nakon blagdana sv. Petra i Pavla na Kedžari podno Vran planine, na području Parka prirode Blidinje, obilježava se "Divin dan" posvećen Divi Grabovčevoj, a i ove godine na samu obljetnicu očekuje se veliki broj hodočasnika iz zemlje i regije.

Program obilježavanja počinje u subotu, 1. srpnja, svetom misu uoči Divina dana, na Kedžari, u 18 sati koju će predvoditi fra Josip Vlašić iz Masne Luke.

U nedjelju s početkom u 11 sati svečano misno slavlje predvodit će fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, a potom će uslijediti liturgijsko pjevanje koje predvodi etno skupina "Čuvarice" iz Rame, dok će Divin pozdrav govoriti Magdalena Fofić.

Od devedesetih godina 20. stoljeća svake prve nedjelje u srpnju više tisuća vjernika hodočasti Divinom grobu pokraj kojeg od 1998. godine stoji Divin kip, rad kipara Kuzme Kovačića.

Diva Grabovčeva je opjevana u brojnim pjesmama, knjigama  i filmovima, a jedno od najposebnijih i najpoznatijih djela je Opera Diva Grabovčeva, koja je ujedno prva opera na hrvatskom jeziku u BiH.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 10:18