StoryEditor
suđenje hrvatima u zambiji

Direktorica hotela na sudu u Zambiji: "Zvali su me s recepcije da pokupim Hrvate"

Piše desk  /  18.05.2023., 14:23h

U četvrtak se nastavlja ročište Hrvatima u Zambiji na Visokom sudu u Ndoli, na kojemu je u tijeku ispitivanje svjedoka. Tužiteljstvo je trebalo ispitati 11 svjedoka, no brojka je pala na osam, a u međuvremenu ih je još nekoliko otpalo jer sud neke nije prihvatio kao svjedoke, doznaju 24sata.

Osim Hrvata, na sud je stiglo i drugo dvoje optuženih u istom slučaju. Gloria Sondoya Sakulenga, imigracijska službenica zaposlena u zračnoj luci u Ndoli, te turistički djelatnik Steven Mulija.

Jedna od pozvanih svjedokinja bila je i generalna direktorica Spree Guest Housea Estelle Banda, koja je ispričala kako je otkrila da je osmero Hrvata dan nakon prijave u pansionu pronađeno s četvero male djece afričkog podrijetla.

"Drugog prosinca 2022. nazvali su me s recepcije i rečeno mi je da moram pokupiti naše klijente u međunarodnoj zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe. Otišla sam po njih u zračnu luku, gdje sam ih pokupila, dok je Mulija, poznat kao SBM, pokupio njihovu prtljagu. Tog dana kad sam otišla po naše goste, bilo ih je osmero, četiri žene i četiri muškarca. No sutradan, 3. prosinca, kad sam stigla na posao, primijetila sam da imaju četvero djece. Zatim su se 7. prosinca ti naši klijenti odjavili. Odbacila sam ih do zračne luke i tada ih je ukupno bilo 12, s njima je bilo i četvero djece", ispričala je Estelle Banda na ročištu, piše 24sata.

Zamjenik šefa imigracijske službe u zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe također se u četvrtak ispituje. U toj su zračnoj luci, podsjetimo, Hrvati prvi put uhićeni 7. prosinca 2022., kad su im oduzeta djeca, a oni odvedeni u pritvor. Potom su u istoj zračnoj luci uhićeni i drugi put, dva mjeseca kasnije, 7. veljače, i to nakon što su dan prije protiv njih odbačene optužbe pred nižim sudom u Ndoli te im je rečeno da u roku od 48 sati napuste zemlju.

Dnevnik.ba

27. srpanj 2024 04:18