StoryEditor

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić suspendirao pet policajaca

Piše D  /  19.03.2020., 12:03h

Naime, suspendiranim policijskim službenicima je stavljeno na teret da su na Međunarodnom graničnom prijelazu Bosanski Brod, u noći 5./6. ožujka 2020. godine, u vremenskom periodu od 19 do 6 sati, izvršili više koruptivnih djela na način da su u više navrata od osoba koje su prelazile državnu granicu, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, a da ne izvrše službene radnje koje su bili dužni izvršiti sukladno Zakonu o graničnoj kontroli BiH, zahtijevali i primili dar, novac u neutvrđenom iznosu.

Dakle, postoji osnovana sumnja da su navedenim radnjama suspendirani policijski službenici počinili težu povredu službene dužnosti iz člana 105., stavka (1), točke 23) i točke 9) Zakona o policijskim službenicima BiH, tj. da su zlouporabom službenog položaja narušili ugled policijskog organa. Također, postoji i osnovana sumnje da su navedeni policijski službenici počinili kazneno djelo iz člana 217., stav 2. KZ BiH „primanje dara i drugih oblika koristi“, što je zadokumentirano od strane Središnjeg istražnog ureda Granične policije BiH, pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a u skladu s naredbom Suda BiH, priopćili su iz Granične policije.

Imajući u vidu da se moglo osnovano vjerovati da bi daljnji ostanak osumnjičenih policijskih službenika štetio interesima službe, te da bi se negativno odrazio na ugled Granične policije BiH i ocjenu javnog mnijenja u kontekstu konkretnih događajau BiH, direktor Granične policije iskoristio je svoje ovlasti iz Zakona o policijskim službenicima BiH i donio mjeru privremene suspenzije.

Suspenzija navedenih policijskih službenika će trajati do okončanja disciplinskog ili krivičnog postupka.

Dnevnik.ba

21. rujan 2021 11:48