StoryEditor
Rezime ftv-a

Direktor Elektroprivrede BiH: Za rudnike nema alternative, ugljen je prošlost

Piše desk  /  29.10.2021., 08:25h
"Osnovni uzrok poskupljenja cijene električne energije je znatno povećanje cijene svih energenata na regionalnim i svjetskim burzama", istaknuo je Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH, u Rezimeu Federalne televizije.

"U zadnje vrijeme imamo neke informacije i poluinformacije kada je u pitanju poskupljenje električne energije i moram priznati da postoji jedna vrsta pogrešnog shvaćanja. Znači, mi u ovoj fazi govorimo samo o cijenama za one kupce koji se opskrbljuju u okviru tržišnog opskrbljivanja. Nismo uopće ni govorili ni potencirali o poskupljenju za kategoriju kupaca univerzalna usluga, u koju ulaze i kategorije domaćinstava."

Ističe da su procjene da bi trebalo doći do smirivanja situacije od trećeg kvartala iduće godine.

"Potpisivanjem ugovora o osnivanju energetske zajednice jugoistočne Europe BiH je preuzela obavezu da svoju pravnu stečevinu, kada je u pitanju energetski sektor, uskladi sa standardima i pravilima EU. I mi smo to uradili donošenjem niza zakona. Između ostalog smo se obvezali da ćemo ukinuti ta tzv. unakrsna subvencioniranja između kategorije potrošnje u okviru univerzalne usluge. Mi sad imamo situaciju da je električna energija za kategoriju domaćinstva u BiH najjeftinija električna energija. Svugdje u svijetu je to najskuplja električna energija. Narednih godina ćemo se morati tom pitanju intenzivnije posvetiti, očekujući da će i država napraviti neke programe zbrinjavanja socijalno ugroženih kategorija i sve ono što su propisale pozitivne zakonske norme."

Andelija navodi da se u FBiH dvije kompanije bave proizvodnjom, distribucijom i opskrbom električnom energijom, te da su obje zadužene i za opskrbu u okviru univerzalne usluge.

"EP BiH u svom sastavu ima skoro 80% proizvodnje iz ugljena. Druga kompanije iz Mostara 100% ima proizvodnju iz obnovljivih izvora električne energije, prije svega iz vode. Tako da su i različiti problemi i pristupi rješavanju ovome problemu. Prema mojim informacijama, u ponedjeljak ili utorak se očekuje tematska sjednica Vlade FBiH na kojoj će se definitivno riješiti pitanje po kojem modelu će doći do poskupljenja. Ono što EP BiH predlaže je da to bude, osim korekcije cijene, i ograničenje potrošnje električne energije. U tom smislu je naš prijedlog da to bude neka diferencirana stopa. Oni koji troše malo ili najmanje električne energije da imaju i najmanje povećanje, a ovi koji koriste ogromne količine električne energije da imaju i najveće povećanje."

Kada je riječ o rudnicima, kaže da stanje nikad nije bilo dobro, samo se o tome šutjelo.

"EP BiH je imala kapacitet i snagu da taj problem drži izvan svjetala javnosti. Međutim, ispred nas je teško, turbulentno tranzicijsko vrijeme. Uzimajući u obzir koliki imamo pritisak od strane i čuvara okoliša i politika i svega, mi smo se odlučili da taj sektor konačno pokušamo urediti na način da on bude u jednom dugom periodu financijski neovisan i da bude sposoban osiguravati potrebe ugljena za proizvodnju el. energije iz naših termoelektrana. Naravno, vrlo je teško izaći iz zone komocije u kojoj su se rudnici nalazili u zadnjih 10-15 godina. Naša je poruka da to nema alternativu. Alternativa je prestanak proizvodnje el. energije iz ugljena iz termoelektrana."

Ističe da su u 2021. godini imali strašnu kulminaciju problema kada je u pitanju proizvodnja i ispunjavanje plana u rudniku ugljena Kreka.

"Tamo imamo potpuno odustajanje od socijalnog dijaloga, od provođenja onih mjera reformi koje smo dogovorili na početku godine, u svibnju čak potpisali. I onda smo došli u situaciju da rudnik Kreka pred početak grijne sezone u Tuzli i Lukavcu smanji isporuku za skoro 400.000 tona ugljena. Kako bi spasili grijnu sezonu i osigurali dovoljne količine ugljena i za nesmetanu proizvodnju el. energije u TE Tuzla, bili smo prinuđeni kupiti ugljen na tržištu."

Na pitanje što se događa s Blokom 7 TE Tuzla, Andelija odgovara: "Zadnje informacije su da je Parlament zatražio od Vlade FBiH da se definira model nastavka realizacije ugovora, odnosno da se jasno definira u kojem smjeru idemo s realizacijom ovog projekta. Upoznati smo s činjenicom da je naš kineski partner u ovom projektu došao u određenu vrstu problema, da je njegov glavni isporučitelj opreme odustao. Partner je pokušao naći novog glavnog isporučitelj opreme i predložio je jednu kinesku kompaniju. Kada je u pitanju Blok 7, svjedoci smo da takav jedan blok treba i EP BiH i FBiH. Pokušat ćemo taj projekt prepakirati na način da bude realiziran na zadovoljstvo i jednog i drugog partnera i naravno svih građana FBiH."

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 22:59