StoryEditor

Diplomatski izvori tvrde: Inzko odlazi iz BiH, na njegovo mjesto dolazi njemački diplomat

Piše D  /  14.11.2020., 10:11h

Iako je veleposlanik Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a Vasilij Nebenzja pokrenuo pitanje zatvaranja Ureda OHR-a, a pojedini sarajevski mediji objavili kako će novoizabrani američki predsjednik Joe Biden, uz podršku Velike Britanije, postaviti osobu koja će se aktivnije uključiti u procese u BiH. Izvor "odlično upućen u diplomatske prilike" za spomenut mediji kaže kako će se sve završiti kompromisom velikih sila i da će umjesto Inzka doći osoba koja je “po mjeri svih”.

- Rusija je svjesna da nema podršku za zatvaranje OHR-a, ali isto tako SAD ne mogu bez suglasnosti Rusije postaviti “svog čovjeka”. Taj pritisak i jedne i druge strane rezultirat će smjenom aktualnog visokog predstavnika, a kao najozbiljniji kandidat u diplomatskim krugovima važi jedan njemački diplomat - kaže ovaj izvor.

On dodaje kako to nije nešto novo te  da se na ovom scenariju radi već duže vrijeme i da se imenovanje novog visokog predstavnika može očekivati uskoro.

-I bivši istaknuti američki diplomat Robert Gelbard je nedavno na jednom predavanju rekao kako je promjena visokog predstavnika nužna, a riječ je o čovjeku koji poznaje mnoge diplomatske procese i takva njegova izjava nešto govori - rekao je ovaj izvor.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 17:08