StoryEditor
BiH

Diplomatkinja Eichhorst: "Postizanje suglasnosti o Izbornom zakonu značajno će približiti BiH dobivanju kandidatskog statusa"

Piše Desk  /  17.03.2022., 13:56h
"S nama će u ovim nadolazećim danima i pregovorima biti predstavnici Venecijanske komisije", rekla je Eichhorst.

Direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove u Europi Angelina Eichhorst jučer je stigla u Sarajevo. Glavna tema njene posjete bit će odnosi BiH i Europske unije kao i sigurnosna situacija u regiji, prenosi Dnevni avaz.

Ususret pregovorima međunarodnih dužnosnika i bh. političkih lidera o izmjenama Izbornog zakona BiH, Eichhorst je poručila da joj je zadovoljstvo da je ponovo u Sarajevu. 

"Visoki predstavnik Borelj je htio iz prve ruke prenijeti jasnu poruku EU o zajedničkoj odgvornosti, hitnosti rada na očuvanju mira, stabilnosti te poštivanje svih onih vrijednosti na kojima se temelji naša suradnja", poručila je Eichhorst.

Očuvanje teriotorijalnog integriteta

Poručila je da je sada više nego ikada bitno u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu ostati ujedinjeni na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta. 

"Ovakvi napadi su neprihvatljivi. Visoki predstavnik Borelj je pozvao političke lidere ove zemlje da rade na očuvanju mira i sigurnosti, kao i na postizanju zajedničkog dogovora oko izmjena izbornog zakona BiH. U tom kontekstu jako je važno očuvanje integriteta ovog izbornog procesa."

"Još jednom je meni i ambasadoru Johanu Satleru dao jasne upute vezane za naše dalje djelovanje da zajedno s našim američkim kolegama nastavimo sa procesom dogovaranja", poručila je Eichhorst.

Glas građana

Dodala je da građani BiH znaju elemente paketa o kojima se raspravlja te koji je predmet pregovora. 

"Građanima ove zemlje poznati su paketi o kojima se pregovara. Naglasit ću da paket u svojoj cijelosti treba biti prihvaćen od strane Venecijanske komisije. S nama će u nadolazećim danima biti prisutni predstavnici komisije. Postizanje suglasnosti o Izbornom zakonu bit će značajno, ponavljam značajno približavanje BiH statusu kandidata za EU. Zato je ovo povijesna prilika koja se ne treba propustiti. Građani su naporno radili kako bi ponudili preporuke, dva tjedna su ustrajno radili. Preporuke građana koje su došle kroz ovaj format istinska su inspiracija za sve nas. Upravo vođeni tom inspiracijom, danas ulazimo u pregovore sa političkim liderima", poručila je Eichhorst.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 02:11