StoryEditor
pravoslavlje

Dio Ukrajinaca prvi put slavi Božić na današnji dan, evo zašto

Piše desk  /  25.12.2022., 19:51h

Ukajinsko stanovništvo obično slavi Božić 7. siječnja, ali su ove godine neki pravoslavni Ukrajinci odlučili, uz blagoslov lokalnih crkava, Božić proslaviti 25. prosinca.

Misa proslave Isusovog rođenja u prosincu donedavno se u Ukrajini smatrala radikalnom, ali ruska invazija je promijenila stav mnogih. U listopadu je Pravoslavna crkva Ukrajine, koja se izborila za samostalnost od ruske crkve, pristala vjernicima dozvoliti da Božić proslave 25. prosinca.

Izbor tog datuma ima jasan politički i vjerski prizvuk u toj zemlji s rivalskim pravoslavnim crkvama i gdje male izmjene običaja mogu imati snažno značenje u kulturološkom ratu koji se odvija paralelno s pravim ratom. Za neke ljude promjena datuma predstavlja odvajanje od Rusije, njene kulture i religije, piše AP, a prenosi N1.

Crkva dozvolila da vjernici biraju kada će slaviti Božić

"Ono što je počelo 24. veljače, ruska invazija u punom obujmu, buđenje je i razumijevanje da više ne možemo biti dio ruskog svijeta", rekla je Olena Palij, 33-godišnja stanovnica Bobrice, sela kod Kijeva.

Ruska pravoslavna crkva koja tvrdi da ima vlast nad pravoslavljem u Ukrajini, kao i neke druge pravoslavne crkve, i dalje koriste stari, julijanski kalendar. Božić je po tom kalendaru 7. siječnja, 13 dana kasnije nego po gregorijanskom kalendaru koji koristi većina crkvenih i sekularnih skupina.

Katolička crkva je suvremeni, astronomski precizniji gregorijanski kalendar prihvatila u 16. stoljeću, a potom su to učinili i protestanti i neke pravoslavne crkve.

Sinoda Pravoslavne crkve Ukrajine je u listopadu donijela odluku da poglavari lokalnih crkava mogu zajedno sa svojim vjernicima izabrati datum proslave Božića rekavši da je to odlučeno nakon višegodišnjih rasprava, ali i da je to posljedica ratnih okolnosti.

"Moja crkva ne smije biti povezana s mrakom i tamom, s antikristom, što je danas Rusija"

U selu Bobrici je prošlog tjedna 200 od 204 vjernika glasalo za 25. prosinca kao novi dan za proslavu Božića. Oleg Škula, pripadnik dobrovoljnih snaga teritorijalne obrane u okrugu u kojem je to selo, rekao je da smatra da njegova crkva ne smije biti povezana s "mrakom i tamom, s antikristom, što je danas Rusija".

Ekumenski patrijarh Bartolomej, duhovni vođa Pravoslavne crkve, dao je 2019. godine potpunu nezavisnost – autokefalnost Pravoslavnoj crkvi Ukrajine. Ukrajinci koji su se zalagali za priznanje svoje crkve, u tandemu s političkom nezavisnošću Ukrajine, dugo su tražili takvo odobrenje.

Ruska pravoslavna crkva i njen lider, patrijarh Kiril, žestoko su protestirali zbog tog poteza rekavši da Ukrajina nije pod jurisdikcijom Bartolomeja. Druga velika grana pravoslavlja u toj zemlji, Ukrajinska pravoslavna crkva, ostala je vjerna Moskvi do izbijanja rata. Proglasila je nezavisnost u svibnju iako je i dalje pod nadzorom države. Ta crkva Božić tradicionalno slavi 7. siječnja.

Dnevnik.ba

29. svibanj 2023 15:00