StoryEditor
mitovi

Dio mostarskih srednjih i osnovnih škola uključio se u političku propagandu: HVO je terorizirao Mostar

Piše desk  /  09.11.2021., 12:03h
Dio mostarskih srednjih i osnovnih škola izdao je danas zajedničko priopćenje za javnost povodom sjećanja na rušenje Starog mosta u Mostaru u kojem stoji kako su 9. studenog 1993. "pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) srušili Stari most kao dio kampanje granatiranja i teroriziranja Mostara što je potvrdio Međunarodni sud u Hagu - postojanje udruženog zločinačkog pothvata HVO i HZHB s ciljem etničkog čišćenja Mostara."

Ovo rečenicom dio mostarskih srednjih i osnovnih škola izravno se uključio u širenje međunacionalnog razdora u Mostaru s obzirom na to da je sud u Haagu utvrdio kako je Stari most bio legitiman vojni cilj, a k tomu nikad nije utvrđeno ni da je srušen granatama koje su ispaljene s položaja HVO-a.

"U ime osnovnih i srednjih škola Mostara obavještavamo Vas da će učenici, roditelji, profesori i direktori i građanstvo 9.11.2021. godine u 10:16  biti na Starom mostu povodom obilježavanja 28. godišnjice od rušenja simbola arhitekture i civilizacije. U manifestaciji obilježavanja godišnjice od rušenja Starog mosta će sudjelovati oko 800 osnovaca i srednjoškolaca. Prisustvovat ćemo tradicionalnom skoku skakača u Neretvu bez aplauza u organizaciji 'Skakača sa Starog mosta'", stoji u priopćenju Koordinacijskog tima učenika, profesora, roditelja i direktora/ica osnovnih i srednjih škola Mostara.

Dodaje se kako je Stari  most UNESCO-va  svjetska baština (uvršten na listu 2005. g. op.a.)  koji je, kada je izgrađen, bio najveća lučna konstrukcija  na svijetu.

"Tijekom  rata u Bosni i Hercegovini  (1992–1995), most je djelomično oštetila Vojska Republike Srpske  (VRS) i Jugoslavenska narodna armija  (JNA). Dana 9. studenog 1993. pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) srušili su Stari most kao dio kampanje granatiranja i teroriziranja Mostara što je potvrdio Međunarodni sud u Haagu - postojanje udruženog zločinačkog pothvata HVO i HZHB s ciljem etničkog čišćenja Mostara. Most je rekonstruiran i potpuno obnovljen 2004.", stoji u priopćenju Koordinacijskog tima učenika, profesora, roditelja i direktora/ica osnovnih i srednjih škola Mostara.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 06:47