StoryEditor
dnevnik nove tv

Dinamovac Hasanbegović i hajdukovac Bauk o sukobu Torcide i policije

Piše desk  /  24.05.2022., 09:14h

U subotu su se pripadnici Torcide sukobili na autocesti A1 kod odmorišta Desinec s policijom. Među ozlijeđenima su bili i navijači i policajci.

Pogled na subotnje divljaštvo ovisi i o tome - jeste li navijač Dinama ili Hajduka. A njih ima i među političarima. Navijač Dinama Zlatko Hasanbegović te navijač Hajduka Arsen Bauk komentirali su suprotstavljena gledišta za Dnevnik Nove TV.

"Konkretan slučaj ne treba relativizirati, ali ne treba ni apsolutizirati. Ovo je potrebno objektivizirati. Mi ne znamo što bi bilo, dogodilo se što se dogodilo. Ovo jest primjer navijačkog nasilja, ali to je u konačnici iznimka, splet određenih okolnosti", rekao je Hasanbegović.

Bauk mu je uzvratio. "Zadaća političara nije da komentira ponašanje građana. Sudac će odrediti kaznu. Nije zadaća političara niti davati olakotne ili otegotne okolnosti građanima koji su optuženi za nešto, to rade njihovi odvjetnici. Ono što bi bila zadaća političara - utvrditi jesu li državna tijela, odnosno policija, postupila u skladu sa zakonom", kazao je.

Policija je rekla na konferenciji za novinare da je napad pomno planiran, a kasnije su rekli da ih je napad iznenadio.

"Ako je velika skupina građana došla pred 16 relativno loše opremljenih policajaca, normalno da ih je to iznenadilo. Ne treba biti Einstein da se to zaključi", dodao je Bauk.

"Postoje određene nejasnoće u provedbi protokola. Ja kao navijač ne mogu načelno prihvatiti da navijači ne mogu ući s transparentima i bubnjevima. To je načelni navijački stav. Ne postaji navijač koji će opravdati zabranu unošenja navijačkih rekvizita drugoj navijačkoj skupini. To što Sevilla čini mene apsolutno ne zanima", kazao je Hasanbegović.

"Ne znam što bi transparent veličine tri za dva bio opasniji za Dinamo nego veličine dva za jedan. To što je propustila policija, to trebaju utvrditi državna tijela. Što su građani napravili će odlučiti sud", naveo je Bauk.

"Svi zakoni postoje. Načelno sam uvijek bio protiv donošenja Lex Specialis koje bi navijačko nasilje izdvajalo od drugih oblika nasilja. Ako mi u ovom ozračju moralne panike gledamo, ne znamo ništa o hrvatskom društvu, rekli bi da je ključni problem modernog hrvatskog društva navijačko nasilje", objasnio je Zlatko Hasanbegović.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 13:45