StoryEditor

Dinamo predstavio novog sportskog direktora: ´Ne bih se vratio da mislim da sam nešto skrivio...´

Piše D  /  05.06.2019., 12:06h

Dinamo je predstavio novu sportsku strukturu sportskog odjela na kojoj je kao novoga sportskog direktora predstavio bivšeg igrača, trenera i sportskog direktora "modrih" Zorana Mamića.

Osim njega, pred novinarima su se pojavili i Damir Krznar te Tomislav Butina kao dio te nove strukture. "Modri" su zbog pressice angažirali dodatnih nekoliko zaštitara.

- Molim vas za razumijevanje i red i sustav. Mori koje imate sa mnom kao sportskim direktorom da idu preko gospodina Lesičkog. Ne bih htio previše pričati. Htio bih da, počevši od mene, pa i od mojih suradnika, radimo i postižemo rezultate - rekao je Zoran Mamić.

- Čestitao bih gospodinu Bjelici na sjajnim rezultatima. Veselili smo se i tugovali. Kao što je predsjednik rekao, naš je povratak vezan time da želimo da Dinamo, koji je već u jako dobrom statusu, bude još bolji. Koncentracija je na sportskom sektoru, omladinskoj školi, bez obzira na uspjeh gospodina Šikića, Jozaka, Jozića, Vlaka, Šuška pa opet Vlaka - dodao je Mamić.

Kakva će biti suradnja s trenerom Nenadom Bjelicom?

- Prošle godine u prijelaznom periodu jako smo intenzivno surađivali i radili i vodili klub s našim suradnicima, ja sam bio kao vanjski suradnik. Nasreću, ispalo je kako je ispalo. Ne vidim nikakav problem. Čujemo se svakodnevno, radimo i dijelimo iste ciljeve. Zajednička nam je želja da budemo bolji. On ima svoje, a ja svoje zadatke. Bez obzira na to što sam prije bio trener i sportski direktor, sad ću biti još duplo bolji zbog svega što sam prošao posljednjih godina. Ne vidim tu nikakav problem.

Dinamo je moj život, emocija i obitelj

Kako će se nositi s negodovanjem dijela navijača?

- Oko mene i mog brata postoje dvostruka mjerila. Proces nije ugodan, krenuo je prije četiri godine i pokazao sam da mogu odvojiti jedno i drugo. Ne vidim tu problem oko toga da bih lošije eventualno obavljao svoju dužnost. A navijači ko navijači, ima onih koji negoduju i koji su neutralni i to je tako. Ali ljudi u izvršnom odboru jako su me željeli - rekao je Zoran i dodao:

- Kad su me željeli, gospodin Barišić mi je rekao prvi: "Zorane, trebate se vratiti". Počeli smo razgovarati. Naravno da je trebalo puno faktora poklopiti. Znate da sam postao i djed prije nekoliko mjeseci, pa i starost moje majke kojoj je 88 godina iako je super. Dinamo je moj život, emocija, moja obitelj. Uz naše znanje koje smo stekli želimo da Dinamo bude još veća mašinerija i da budemo sretniji.

Zoran Mamić prije tri godine otišao je zbog pritisaka oko suđenja, a sad se vratio iako je ono još u tijeku. Što se promijenilo?

- Nikad se ne bih vratio da mislim da sam nešto skrivio. Vjerujem da će to pravosudni procesi i pokazati. U to vrijeme rekao sam to što sam rekao i otišao sam iz Dinama. Prošlo je jedno razdoblje, stvari idu u jednom i drugom smjeru. Puno faktora je igralo ulogu da se vratim. Bio sam trener, prilično uspješan i, nikad ne reci nikad, želim biti još bolji i kvalitetniji - kaže Mamić.

Mirno i dobro spavam

Čija će biti zadnja, Bjeličina ili Mamićeva?

- Bit će zajednička suradnja. I to je jedan od opisa mog posla, ali on je i puno veći. Škola nogometa je najvrjednije što Dinamo ima i molim da se to stavi u prvi plan. Što se tiče mene i Bjelice i funkcioniranja, iskustvo u klubovima u kojima sam radio i savjetovao se govori da je trener najvažniji faktor. Ali tu treba biti granica koju ne želim postavljati. Imate situaciju da trener može otići za tri ili šest mjeseci i on inzistira na svojih šest imena, pa dođe drugi i inzistira na svoja tri. Tu treba biti balans jer ne možemo svima udovoljti. Napravit ćemo popis igrača i svi ćemo napraviti zajedničku odluku. Naravno da je trener najvažniji faktor.

- Što je moralno? Neki kolege već su me proglasili krivim. Temelj svakog pravosuđa je presumpcija nevinosti, pa i ovdje. Ne treba stvarati famu. Ja vrlo mirno i dobro spavam. Da mislim da sam nešto zgriješio, ne bih bio ovdje pred vama. Imam suradnike koji su bili 24 sata sa mnom zajedno, znaju kako razmišljam i funkcioniram. Ne vidim tu neki problem, to je nebitno. Bitno je što se radi u klubu, što se stvaraju rezultati i igrači i to je jedino važno. Ovo okolo meni je manje važno i, kad krenu dobri rezultati, vjerujem da će biti još bolji.

Mamić i Bjelica sad su suradnici, a imali su trenerski okršaj prije šest godina kao treneri Dinama i Austrije Beč u play-offu za Ligu prvaka.

- Nakon prve utakmice uprava Dinama smijenila je trenera Krunu Jurčića i ja sam preuzeo privremeno momčad. Blizu smo bili u uzvratu. Vodili smo i pobijedili, ali zbog rezultata iz prve utakmice nije bilo dovoljno. Tako da je to 1-0 za mene, ali i za njega. Ali imamo sjajan odnos.

- Što je najlakše i najteže biti? Ha, najlakše je biti igrač. Iznimno je teško biti trener jer radiš s 23-28 različitih karaktera koje treba iskoordinirati, upakirati, svakoga napraviti zadovoljnim... Puno je faktora. Svaka pozicija nosi svoju odgovornost - zaključio je Zoran Mamić.

- Posebno mi je zadovoljstvo da predstavim ljude koji će igrati važnu ulogu u sportskom sektoru. Zoran Mamić je kao sportski direktor napravio izvanredne rezultate. Imao je prekid kad je otišao iz određenih razloga i angažirao se kao trener, gdje je isto polučio izvanredne rezultate - rekao je predsjednik kluba Mirko Barišić.

- U nogometnoj školi angažirali smo Damira Krznara za direktora, našeg igrača, našeg čovjeka, stručnjaka kojeg ne treba posebno predstavljati. Uz njega je Tomislav Butina, direktor akademije za nogometne golmane. Isto veličina, i sportska i ljudska.

Dinamo "za vijeke vjekova" ostaje na Maksimiru

.- Možemo zahvaliti radu nogometne škole što smo postigli status kad je riječ o stručnosti, proizvodnji mladih igrača i tu smo u vrhu europskih zemalja. To pokazuje koliko smo svjesni da bez toga nema jakog Dinama. Dinamo je u zadnjih 20 godina napravio izvanredan rezultat ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi. Igrali smo i na proljeće u Europi i napravili zapažen rezultat. Želimo i dalje tako nastaviti - rekao je Barišić, između ostalog.

- Imamo i nekoliko problema, a jedan od najvećih je pitanje Dinamova stadiona. Ponovit ću da ne odustajemo, spremni smo sami financirati svoj stadion ako nema druge opcije. Ali napredak je učinjen, s gradom smo u konkretnim razgovorima i Dinamo definitivno ostaje na Maksimiru. Je li to novi na Sveticama ili će ovaj stari biti srušen. To je bitno jer mi sad ovdje pripremamo dva nova terena, idemo u rekonstrukciju terena na Hitrec-Kacijanu i Dinamo će za vijeke vjekova ostati na Maksimiru.

- Napredovali smo svih 19, 20 godina. Dolaze glasine sa strane zašto se angažira Zoran, ima nekih ograničenja... Zdravko Mamić i dalje je uključen u rad Dinama i čvrsto sam uvjeren da će istina i pravda pobijediti. Sve ovo napravili smo uz puno znanja. Radili smo uz predvodničku i ljudsku sportsku ulogu Zdravka Mamića. Nikad to nećemo zatajiti. Nema nikakvih razloga da se sa strane propituje i prave određene insinuacije zašto je angažiran ako je u tijeku sudski proces, prenosi 24sata.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 07:08