StoryEditor

Dinamo pokušava dogovoriti sporazumni raskid s Bjelicom, odlazi i nekoliko igrača

Piše D  /  07.04.2020., 01:04h

Trener koji je Dinamo nakon pola stoljeća uveo u skupinu Lige prvaka s klubom bi trebao dogovoriti raskid ugovora kojim je za Maksimir vezan još godinu i pol dana. Bjelica je trenutno u svom domu u Klagenfurtu i vrijeme provodi s obitelji.

Nakon što je uz potporu igrača odbio rezanje plaće, gazda kluba i bjegunac od pravosuđa Zdravko Mamić potjerao je kompletan Bjeličin stožer i na Facebooku objavio njihova primanja. Bjelica nakon takve ucjene vjerojatno neće ostati u Dinamu, a s klubom će se pokušati dogovoriti o sporazumnom raskidu ugovora, piše index.hr. Primao je godišnju plaću od oko 1,5 milijuna eura.

U međuvremenu je klub igračima prve momčadi e-poštom poslao anekse ugovora sa smanjenim primanjima te započeo pojedinačne pregovore o rezovima zbog koronakrize.

Fifa je prije dva dana donijela mjere za pomoć klubovima tijekom pandemije te se Dinamu otvorila šansa za jednostrane raskide ugovora s igračima koji ne pristaju na krizne mjere. No takav potez klubovi moraju ekonomski opravdati te prije raskida u dobroj vjeri odraditi pregovore s igračima.

Tko odlazi iz Dinama? 

Fifine mjere također propisuju da igrači kojima ugovori istječu 30. lipnja tekuće godine ili ranije ne mogu napustiti klub kao slobodni igrači dok se ne okonča prekinuto prvenstvo ili dok ne budu donesene drugačije odluke o načinu završetka prekinutih sezona. Igrač je slobodan otići samo u slučaju dogovora s klubom. U slučaju Dinama, to se odnosi na stopera Théophile-Catherinea kojem ugovor traje do 30. lipnja. Ni prije krize nije želio potpisati novi pa se očekuje da će klub napustiti sporazumno prije kraja sezone. 

U 2021. godini ugovori istječu Gavranoviću i Hajroviću (zima) te Dilaveru (ljeto) i Dinamo će s njima također pokušati dogovoriti sporazumni raskid. Gavranović je preskup, zarađuje 800 tisuća eura godišnje, dok je Hajrović prije pandemije i obustave natjecanja bio meta raznih transfer-špekulacija i Dinamo je računao na njegov odlazak. Dilaver je Bjeličin miljenik i vjerojatno neće ostati u klubu nakon odlaska trenera koji ga je doveo. 

U ime Dinama s igračima i trenerom pregovara sportski direktor i gazdin brat Zoran Mamić, nepravomoćno osuđen za tešku pljačku kluba.

Hrvatski prvak donio je odluku o smanjenju ugovora igrača i trenera tijekom narednih pola godine za 66 posto te povrata 33 posto unutar šest mjeseci po nastavku prvenstva. Igrači i Bjelica nisu prihvatili odluku, a rata s kraja ožujka nije isplaćena. Ako potpišu anekse ugovora, klub će im taj novac uplatiti.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 00:32