Article_Top_970x250

Dinamo pisao hrvatskom premijeru i predsjednici: ´Pod pritiskom smo organiziranog kriminala, žele preuzeti klub´

stigao i odgovor

Dinamo pisao hrvatskom premijeru i predsjednici: ´Pod pritiskom smo organiziranog kriminala, žele preuzeti klub´

lip 05, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Pixsell

U Dinamu predsjednicu i premijera pozivaju na pomoć

 Aktualni hrvatski nogometni prvak GNK Dinamo poslao je pismo Uredu predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću i Uredu predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović u kojemu ih poziva za pomoć, javlja N1.

U pismu se navodi kako su u Dinamu “pod pritiscima pojedinih osoba “koje su od strane nadležnih državnih tijela označeni kao nositelji organiziranog kriminala u Republici Hrvatskoj” te da su se iste te osobe otvoreno angažirale da preuzmu upravljanje Dinamom”.

Traže prepoznavanje mogućih “ugroza”

Iz Dinama su zamolili premijera Plenkovića da prepozna ozbiljnost mogućih “ugroza” za Dinamo i njegove djelatnike, za koje smatraju da “sasvim sigurno mogu dovesti i do fizičkih napada pa i likvidacija odgovornih ljudi, kako bi određeni pojedinci i skupine ostvarili svoje ciljeve u nasilnom preuzimanju kluba. Nastavno, smatramo nužnim održavanje sastanka na kojem bismo Vama i Vašim suradnicima prezentirali i dodatne činjenice i saznanja kojima raspolažemo, a sve s ciljem sprječavanja kriminalnih aktivnosti pa i počinjenja …”

Ova vijest stiže na dan kada je Zoran Mamić predstavljen kao novi sportski direktor.. On je nepravomoćno osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zbog izvlačenja novca iz Dinama. U istom postupku osuđen je i njegov brat Zdravko na ukupno šest i pol godina, a on se nakon donošenja presude nalazi u Bosni i Hercegovini.

Njima je suđeno za izvlačenje otprilike 116 milijuna kuna iz Dinama i nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna.

Pismo premijeru Plenkoviću i predsjednici prenosimo u cijelosti:

“Poštovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

Odlučili smo Vam se obratiti ovim otvorenim pismom, kao vrhovnom političkom autoritetu i nositelju izvršne vlasti u našoj državi, koji svojim politikama upravlja procesima ključnim za vladavinu prava u Republici Hrvatskoj, a vodeći se pri tome našom osobnom odgovornošću da Građanski nogometni klub Dinamo ostane ono što je bio i jest – nositelj sportske i poslovne izvrsnosti, a za mnoge naše ljude i simbol domoljublja. Aktualna sezona u kojoj je Dinamo dosegnuo plasman u osminu finala Europa lige samo je nadogradnja na ranije osmišljeni dugoročni projekt stvaranja snažnoga kluba čije su osnovne stavke financijska stabilnost, sportski rezultati, europska afirmacija, infrastruktura i – snažan pa i ključan doprinos uspjesima nacionalnih reprezentacija.

Dinamo u organizacijskom, sportskom i financijsko-poslovnom segmentu proživljava svoje najsjajnije razdoblje u povijesti. Plasman u proljetni dio natjecanja UEFA Europa lige u aktualnoj sezoni kruna je europskog kontinuiteta: klub je 10 godina uzastopno, a 14 ukupno, igrao u skupinama europskih natjecanja, a taj je doseg značajniji od pukoga ulaska u „proljetni“ dio natjecanja jer svjedoči o visokim standardima kakve je nametnuo u zadnjih 15 godina. I dok je većina hrvatskih klubova, ne samo nogometnih, već posebice košarkaških, odbojkaških, vaterpolskih, na rubu preživljavanja ili pred gašenjem, Dinamo se prometnuo u vodeći sportski kolektiv na ovim prostorima. Veći europski klubovi pune 15 do 20 posto proračuna prodajom ulaznica, 40 posto dobiju od sponzora, 40 posto od TV prava. Ovakve su stavke u našem okruženju teško zamislive pa je Dinamo, unatoč tome, dosegnuo i održao visoke standarde.

Počevši sa sezonom 2005/’06. osvojili smo 12 naslova prvaka Hrvatske, od kojih 11 zaredom. Pritom smo osvojili i 14 pokala pobjednika nacionalnoga Kupa i tri Superkupa. U istom je razdoblju 11 puta izboren plasman u skupinu europskih natjecanja pri čemu 10 uzastopno: četiri puta u Ligi prvaka i sedam puta u skupini Kupa Uefe/Europa lige. Temeljem takvog našeg uspjeha kroz Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku prošle su desetine tisuća navijača najvećih europskih i svjetskih klubova – Bayerna, Juventusa, Real Madrida, Arsenala, Olympiacosa, Fenerbahcea, Anderlechta, što je imalo i ima izravni sinergijski gospodarski i promocijski učinak za našu državu i grad.

Važno je podsjetiti da je klub usred svjetske ekonomske krize, ne samo opstao na visokoj europskoj razini već je načinio i značajan korak u podizanju infrastrukture. Rezultati, europska afirmacija, infrastruktura i izniman, pa čak i ključan doprinos uspjesima nacionalnih reprezentacija osnovno su obilježje i glavna platforma našeg kluba u zadnjih 20-ak godina. U tom, poslovnom dijelu našeg djelovanja, želimo Vas upoznati s činjenicama da smo u vremenskom razdoblju od 2008. – 2018. godine ostvarili prihode od 2,856, 458,046 ( dakle nešto manje od 2,9 milijardi kuna ), na temelju čega je samo poreza i prireza plaćeno gotovo 180 miliona kuna točnije 179,918,331 kuna. Nadalje, po osnovi uplaćenog poreza i prireza na dohodak naših igrača plaćeno je gotovo 152 miliona kuna ( 151,484,975 kuna ) dok je doprinosa uplaćeno 48,399,272 kuna. Dinamo svaki mjesec po različitim osnovama isplaćuje osobne dohotke za 477 ljudi. Naše poslovne analize govore o tome da rastemo u svim segmentima našeg poslovanja a poslovni planovi vezani su u projekt izgradnje novog ili dogradnje postojećeg stadiona, u što zajedno s našim jedino mogućim partnerima Gradom Zagrebom planiramo uložiti značajna vlastita financijska sredstva.

Kroz godine razvijanja kluba, naša je nogometna škola dobila titulu jedne od tri najbolje nogometne škole u Europi, a brojni igrači iz Dinamove škole svoje profesionalne karijere igraju u najvećim europskim klubovima. Egzaktni podaci govore o tome da se upravo Dinamo nalazi u temeljima povijesnoga uspjeha hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 2018. U osvajanju srebra u Rusiji sudjelovalo je 14 igrača koji su prošli kroz naš klub, pri čemu su desetorica i ponikli u njegovoj školi. U toj je kategoriji Dinamo povijesni rekorder u finalima svjetskih prvenstava. Naša juniorska momčad se plasirala u četvrtfinale juniorske Lige prvaka. Naš je klub ujedno i prvi hrvatski klub u povijesti natjecanja koji je izborio mjesto u četvrtfinalu. Dinamo je 2018. godine osvojio FIFA Youth Cup, natjecanje najboljih svjetskih juniorskih momčadi. Natjecanje FIFA Youth Cup postoji od 1939. godine, a Dinamo je osvojio jubilarno, 80. izdanje. Želimo Vam spomenuti i to da klub sustavno radi na društveno odgovornom poslovanju te da niže uspjehe i izvan nogometnih terena, a 2018. godina značajna je ne samo za klub, već i za grad Zagreb, Hrvatsku, hrvatski nogomet i hrvatsko društvo iz sljedećih razloga. Dinamo je od strane CAFE-a, partnerske organizacije UEFA-e koja se bavi integracijom osoba s invaliditetom u nogomet osvojio nagradu za najbolju inicijativu 2018. godine. Klub je zahvaljujući nekoliko projekata koje provodi primio priznanje za najbolju inicijativu uključenja navijača s invaliditetom u nogomet. Nagrada je osvojena u konkurenciji svih profesionalnih klubova u Europi, kao i nogometnih saveza. Isto tako, Dinamo je dobio mjesto među tri najbolje regionalne organizacije po pitanju promocije sporta i mira, prema izboru istaknute organizacije Peace and Sport, sa sjedištem u Monaku koja djeluje pod pokroviteljstvom Princa Alberta od Monaka. Klub je bio jedini nominirani predstavnik iz naše regije i ovog dijela Europe, s aktivnostima u sklopu našeg programa ”Jednakost = Jedini izbor”.

Za cjelokupni je marketing, komunikaciju i prepoznatljivost brenda Dinamo u 2018. godini osvojio i regionalnu SPORTO nagradu, kao najbolji sportski klub u Hrvatskoj. Sva ova priznanja nisu od značaja samo za naš klub, već su od velike važnosti i za naš grad i Republiku Hrvatsku, promociju hrvatskog nogometa i pozitivnih vrijednosti u društvu.

Poštovani gospodine Plenković,

nažalost, moramo reći da smo sve navedene sportske i poslovne uspjehe, posebice zadnjih godina, ostvarili u izvanrednoj situaciji, koja je generirala ogromne pritiske različitih interesnih skupina na nas i naše djelovanje, uz jasnu aktivističku potporu dijela medija. Ti pritisci su nažalost uključivali i klasične kriminalne metode te Vas u tom smislu želimo upoznati i podsjetiti da se unazad posljednjih godinu i pol dana dogodilo nekoliko različitih vrsta napada na naše pojedine djelatnike, kojima je zajednički nazivnik rad i djelovanje u Dinamu:

– Dana 22.08. 2017. godine oko 12,00 sati u mjestu Zidine, BiH, od strane dvojice NN počinitelja pucano je na savjetnika GNK DINAMO Zdravka Mamića, te je isti ranjen u natkoljenicu – nalogodavci i počinitelji nisu otkriveni;
– Dana 20.09. 2017. godine oko 20,00 sati u zagrebačkom naselju Vrbik od strane dvojice NN počinitelja, uporabom palice, napadnut je tadašnji glavni trener GNK DINAMO Mario Cvitanović, koji je tom prigodom zadobio teške tjelesne ozljede – nalogodavci i počinitelji nisu otkriveni;
– Dana 06.12. 2017. godine oko 05,20 sati u zagrebačkom naselju Vrbani podmetnut je požar pod osobni automobil marke „Golf“, vlasništvo Krešimira Antolića, koji je tom prigodom u potpunosti izgorio – nalogodavci i počinitelji nisu otkriveni a od 04.01. 2018. godine član Uprave GNK DINAMO g. Krešimir Antolić ima 24 – satnu policijsku zaštitu;
– Početkom svibnja 2018. godine na javnim mjestima u centru Zagreba od strane NN osoba polijepljeni su plakati s fotografijama članova Izvršnog i Nadzornog odbora kojima se tvrdnjom da su „KRIVI za pljačku DINAMA“ zapravo javno potiče na mržnju prema njima a posredno i na javni linč;

Posljednjih nekoliko mjeseci nalazimo se pod, još uvijek samo verbalnim pritiscima, pojedinih osoba, koji su od strane nadležnih državnih tijela označeni kao nositelji organiziranog kriminala u Republici Hrvatskoj. Oni su se otvoreno, ne krijući svoje namjere, angažirali da ne birajući sredstva (prema javno dostupnim podacima o njihovoj sklonosti različitim kriminalnim aktivnostima možemo pretpostaviti da im metode nisu ograničene zakonskim restrikcijama) preuzmu upravljanje Dinamom.

Želimo Vas upoznati s činjenicom da je Dinamo po svojoj definiciji Udruga građana, u potpunosti usklađena sa odnosnim zakonima i u gotovo neprekinutom nadzoru nadležnih državnih tijela. Njome upravlja 100-njak osoba, podijeljenih u različita upravljačka tijela, s jasno razrađenim ovlastima, pravima i obvezama. U sastavu tih upravljačkih tijela niz je istaknutih pripadnika hrvatskog društvenog, poslovnog i političkog svijeta, bivših uspješnih nogometaša i drugih sportaša, koji sasvim sigurno u uređenoj državi vladavine prave ne smiju biti mete prikriveno ili otvoreno prijetećih metoda, verbalnih ili sasvim konkretnih, koji za svoj cilj imaju zastrašivanjem protjerati iz kluba ljude koji su tamo temeljem zakona i koji su u konačnici doveli do toga da Dinamo bude među najuspješnijim hrvatskim sportskim klubovima pa i poslovnim subjektima.

Temeljem svega ovdje navedenog, molimo Vas da prepoznate ozbiljnost mogućih ugroza za nas i naše djelatnike, koje sasvim sigurno mogu dovesti i do fizičkih napada pa i likvidacija odgovornih ljudi, kako bi određeni pojedinci i skupine ostvarili svoje ciljeve u nasilnompreuzimanju kluba. Nastavno, smatramo nužnim održavanje sastanka na kojem bismo Vama i Vašim suradnicima prezentirali i dodatne činjenice i saznanja kojima raspolažemo, a sve s ciljem sprječavanja kriminalnih aktivnosti pa i počinjenja ozbiljnih kaznenih djela koje bi se u budućnosti mogle dogoditi prema nama. Vašim dosadašnjim djelovanjem i vodstvom uvjerili ste nas da čvrsto vjerujete u Hrvatsku, uređenu prema najvišim standardima, u Hrvatsku u kojoj će djelovanjem državnih tijela biti zaustavljeni oni koji svojim kriminalnim i nasilnim djelovanjem žele ostvariti svoje ciljeve. U nadi da ćete prihvatiti naše prijedloge i stavove upućujemo Vam najsrdačnije pozdrave”, navodi se u pismu upućenom premijeru Plenkoviću. 

Odgovorio i Plenković

Premijer RH Andrej Plenković osvrnuo se na pismo koje mu je poslao GNK Dinamo, a u kojem se žale da im prijete pripadnici organiziranog kriminala.

"Mi smo zaprimili pismo i zamolili nadležne institucije da analiziraju i vide ima li neki element na koji bismo mogli reagirati konkretno", odgovorio je premijer. 

Dnevnik.ba