StoryEditor

Dimenzije epidemije koronavirusa ovisit će o disciplini građana u ŽZH

Piše D  /  18.03.2020., 02:03h

Maksimalno svjesni ozbiljnosti situacije posebno nakon prvih pozitivnih slučajeva u SKB Mostar su i u ovoj županiji.

Tijekom jutra donesene su mjere o obustavljanju rada ugostiteljskih i uslužnih privatnih objekata, a proglašeno je i stanje nesreće u ŽZH.

145 osoba u samoizolaciji

Ministar Pejić je u uvodu kazao kako je trenutno je u ŽZH 145 osoba u samoizolaciji, iako se te brojke mijenjaju iz minute u minutu.

Oni su dobili rješenja od federalnog inspektora i županijskih inspektora pri prelasku granice. Na razini Županije smo testirali tri osobe na koronavirus i sve tri su bile negativne, ipak u idućem periodu za očekivati je da ćemo imati i pozitivne slučajeve. Ministarstvo zdravstva, rada, socijalne skrbi će imati savjetodavnu ulogu unutar Kriznog stožera ŽZH.

Pokušat ćemo na razini Županije osigurati prostor gdje bi mogli testirati građane na koronavirus. Apelirao bih na građane da ne izlaze bespotrebno iz svojih kuća i ne dolaze u kontakt s osobama koje su bile u inozemstvu, ali i da prijave one koji ne poštuju propisane mjere samoizolacije.

Moramo naglasiti kako unatoč epidemiji koronavirusa život mora teći dalje, da će biti i drugih bolesti infekcija i o svemu tome moramo voditi računa, kazao je ministar zdravstva ŽZH Tomislav Pejić.

Oko mjera koje Civilna zaštita ŽZH poduzima u slučaju epidemije koronavirusa COVID-19 više je otkrio ravnatelj Uprave Civilne zaštite ŽZH Drago Martinović.

Sve sigurnosne i zdravstvene službe na području županije stavljene su službu Kriznog stožera ŽZH.

Drago mi je da se određeni ugostiteljski objekti i ranije zatvorili svoje radnje i objekte prije naše službene odluke, što znači da postoji sve veća svijest među građanima oko ozbiljnosti ove situacije. Molim vas sve građane da budu slobodni kontaktirati nas na službene telefone, a mi svi ćemo poduzeti sve što je u našoj moći kako bi umanjili mogućnost širenja epidemije koronavirusa, kazao je između ostaloga Martinović.

Kaznene i prekršajne prijave za kršenje mjera samoizolacije

Predsjednik Vlade ŽZH i zapovjednik županijskog kriznog stožera Civilne zaštite ŽZH Zdenko Ćosić se osvrnuo na pojedina kršenja građana mjera samoizolacije na području ove županije.

Imali smo već nekoliko slučajeva koji su kršili mjere o samoizolaciji i te osobe snosit će se kaznene i prekršajne odgovornosti. Sve te građane mogu prijaviti drugi građani koji su ih primjetili, a isto tako naši policijski inspektori idu kontorlirati ljude koji su dobili rješenja o samoizolaciji na granici. Naglasio bih kako će dimenzije ove epidemije ovisiti o disciplini, poštivanju propisanih mjera od strane svih građana. Ova epidemija je naš novi nevidljivi neprijatelj i protiv njega se moramo svi zajedno izboriti.

Stoga su oni koji krše ove zapovijedi, slikovito kazano pripadnici Pete kolone i suradnici novog neprijatelja. Neće biti nimalo tolerancije prema onima koji krše propisane mjere, kazao je Ćosić u obraćanju medijima dodavši, kako i on i njegovi suradnici izbjegavaju sva nepotrebna okupljanja kako bi se zaštitili, piše JabukaTv.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 23:01