StoryEditor

Diljem BiH kroz molitvu se prisjetili pokojnika te se poklonili braniteljima

Piše D  /  02.11.2017., 08:11h

Služene svete mise Na brojnim grobljima služene su svete mise. - Sjećamo se naših dragih pokojnika i molimo za njihov zagovor u nebu. To je vrlo važno jer oni kod Krista imaju vječni život. Danas se malo govori o vječnom životu. Više se govori o prolaznim zemaljskim stvarima, a vječni život kao da je neka mitologija, ispričana priča, nešto što je davno prošlo i što nas se ne tiče.

Papa nas opominje da su ovi dani vrijeme u kojem se sjećamo ne samo svih svetih i svojih dragih pokojnika nego se sjećamo i želimo sebi predočiti vječni život. Pošto se raspadne dom ovozemnog boravka, stječe se vječno prebivalište na nebesima - riječi su teologa Marija Klepića. Ovih dana brojna izaslanstva posjećivala su grobove svojih velikana, pokojnih branitelja i drugih kojih se s pijetetom sjećamo.

U Širokom Brijegu su pored križa cvijeće položili i svijeće zapalili predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić i gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević. Vodstvo općine Grude posjetilo je grob mr. Mate Bobana, predsjednika HZ Herceg Bosne i nekadašnjeg predsjednika HDZ-a BiH. Poklonili su se i pored spomenika generala Blage Zadre na rodnom Ledincu te kod grobova pokojnih načelnika Viktora Marića i Mate Šimunovića.

U središtu Gruda, uz prigodnu molitvu grudskoga župnika fra Stanka Pavlovića, poklonili su se hrvatskim braniteljima. Na Trgu hrvatskih branitelja u Posušju položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na sve poginule branitelje, posebice one s područja općine Posušje. Vijence su zajednički položili izaslanstvo općine Posušje predvođeno načelnikom Brankom Bagom te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine. Uz pratnju počasnoga voda, počast poginulim i preminulim braniteljima odali su i izaslanici hrvatske komponente Oružanih snaga BiH, a prigodnu molitvu predvodio je vojni kapelan fra Mate Logara.

Odana je počast i pred spomen-obilježjem skupini Fenix 72. U povodu blagdana u Ljubuškom je služena misa zadušnica za sve poginule i umrle branitelje ljubuške općine. U nazočnosti predstavnika vlasti općine Ljubuški i ZHŽ-a te obitelji poginulih, braniteljskih udruga i ostalog vjerničkoga puka misno slavlje predvodio je fra Dario Dodig, humački gvardijan.

Položeni vijenci U Mostaru

izaslanstva Ministarstva obrane BiH, Oružanih snaga BiH te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gradskih i županijskih institucija položili su vijence i zapalili svijeće na spomen obilježju poginulim braniteljima ispred HD hercega Stjepana Kosače.

U Tomislavgradu poslije polaganja vijenaca i paljenja svijeća fra Slaven Brekalo je predvodio svetu misu za pokojnike. Predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata i dužnosnici iz reda hrvatskog naroda poklonili su se žrtvama branitelja u Kiseljaku. Molitvu za sve pokojnike predvodio je vojni kapelan vlč. Jakov Pavlović. Vjernici su uredili groblja svojih najmilijih, očistili ih i ukrasili cvijećem te zapalili svijeće.

- Čovjek koji moli za svoje pokojne i koji im zna zahvaliti čini dobra djela koja ostavljaju dubok trag u njegovu životu - riječi su fra Ike Skoke. Bliži se kraj godine. A upravo su Svi sveti i Dušni dan blagdani kad mnogi počinju vrijeme priprave i promišljanja o životu pred najradosniji blagdan.

Dnevnik.ba

 

25. travanj 2024 09:47