StoryEditor

Đikić otkrio kada ćemo se po njemu vratiti u normalan život

Piše D  /  07.11.2020., 12:11h

"Pozitivno i optimistično jest da, ako se budemo ponašali u skladu s mjerama održavanja distance i nošenja maski i ako se pridržavamo preventivnih mjera, do proljeća ćemo preko cjepiva doći do veće ili kompletne kontrole širenja ovog virusa te ćemo se sljedeće godine vraćati u normalan život, najvjerojatnije do kraja 2021. U 2022. ući ćemo sa snažnijim, optimističnijim i hrabrijim pristupom", kazao je Đikić.

Komentirao je svojevrsnu raspravu koja se vodi između njega i ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka. Đikić, podsjetimo, tvrdi da ćemo do kraja studenog imati gotovo 1500 preminulih od korona virusa. "Prije svega to nije rasprava između dvije osobe. Ja sam napisao jedno ozbiljno pismo upozorenja onima koji odlučuju. Reagirao sam samo na izjavu kolege Capaka koji je rekao kako su brojke koje sam izračunao na temelju svih podataka koje imam trenutačno pretjerane.

Ja sam ga samo zamolio da i on objavi službene podatke stožera i Vlade, kakve su predikcije - ako imamo ovakve mjere, što će se dogoditi s brojem hospitaliziranih i brojem umrlih do kraja studenog u Hrvatskoj? To je jako važno jer nam ti brojevi značajno rastu. To je jako alarmantno i vjerujem da je ono što sam računao bilo vrlo konzervativno. Napravio sam (procjenu, op.a.) da će u prosjeku biti 32 umrla u Hrvatskoj u studenom. Ti brojevi mogu rasti još više", komentirao je Đikić.

Na pitanje misli li da je način na koji se Hrvatska bori trenutno dobar i, ako su brojevi koje on trenutno predviđa točni - kako bi se trebala boriti, je li lockdown rješenje, odgovorio je: "Mi smo u proljeće po statistici bili među najboljim zemljama, imali smo vrlo mali broj i oboljelih i umrlih. Točno znamo što smo radili, imali smo pravilne mjere u pravo vrijeme. Tijekom ljeta došlo je do političke odluke i mi se nismo pripremili za jesen. Sada lutamo u mjerama i dosta loše komuniciramo".

Dodao je da javnost ne zna hoće li biti policijski sat, kompletni lockdown, hoće li hrvatsko gospodarstvo stradati.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:02