StoryEditor

Đikić objasnio što točno znači izolacija koronavirusa

Piše D  /  21.04.2020., 10:04h

– Jako je dobra vijest što su mladi hrvatski znanstvenici uspjeli izolirati virus u laboratoriju kolegice Markotić. Čestitke svima na tom velikom uspjehu. Time su otvorili mogućnost da se aktivno uključe u globalna istraživanja COVID-19 bolesti. Odmah su uspostavljeni kontakti sa stručnjacima i znanstvenicima u Njemačkoj, posebno s kolegama u Berlinu a prema najavama i s profesorom Lukom Čičin-Šainom koji je vrhunski virolog i koji se aktivno uključio kako bi pomogao kod sekvencioniranja tog cijelog genoma.

To je dobar primjer koliko je znanost postala globalna jer je vrlo brzo nakon izolacije virusa uspostavljena suradnja sa znanstvenicima u inozemstvu – rekao nam je znanstvenik Đikić koji i sam mjesecima sa svojim timom u Frankfurtu proučava ponašanje koronavirusa i njegov utjecaj na ljudsku stanicu.

Za 24 sata je i opisao postupak izolacije virusa.

– Kada imate pacijenta, uzimate bris i radite genetski test koji utvrđuje da li je osoba zaražena koronavirusom. Istovremeno uzimate još jedan bris i stavljate ga u staničnu kulturu gdje se virus pomiješa s medijem iznad stanica. Nakon par dana, ako su ljudske stanice umrle, vjerojatno je došlo do umnažanja virusa koji se može izolirati u mediju. To se naravno radi u posebnim laboratorijima koji imaju biološku sigurnost jedino u specijaliziranim ustanovama.

No, pitanje je što ste uzgojili u toj kulturi, možete provjeriti s PCR metodama (op. a. metoda kojom se relativno kratki dio DNA umnožava u veliki broj identičnih kopija). Slično smo u Frankfurtu u našem institutu za virologiju izolirali još u siječnju primarne viruse iz pacijenata koji su došli iz kineskog Wuhana. Nakon toga se sekvencionira genom tog izoliranog virusa i može se uspoređivati s drugim virusima izoliranim u drugim zemljama. Slično smo napravili na virusima koji su izolirani od bolesnika koji su došli iz Italije, Njemačke i Amerike.

Prema dosadašnjim podacima svi ti virusi se u kulturi ponašaju vrlo slično. Na isti način ulaze u ljudske stanice i ubijaju ih. Dakle, za sada nemamo podataka da su se u biološkom ponašanju značajno promijenili– pojasnio je Đikić.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 07:11