StoryEditor

Dijelovi Dalmacije imat će najkišovitiji mjesec u povijesti

Piše D  /  09.12.2020., 07:12h

Do jutros u 7 sati u Splitu je službeno palo 211 litara, a oborinski rekord za prosinca iznosi 242 litre. Kako je kraj mjesec daleko, Split ima veliku šansu da ovaj prosinca postane najkišovitiji u povijesti službenih mjerenja. Sve to dolazi nakon vrlo sušne godine. Naime, do 1.12. u Splitu je palo 429 mm, te se gradu pod Marjanu smiješila najsušnija godina svih vremena. Teoretski, ako se kišno razdoblje nastavi do kraja godine, Split se još stigne približiti godišnjem prosjeku, što je gotovo nevjerojatno. Statistika je uvijek “zeznuta” stvar – ekstremna suša i ekstremna oborina – i eto ti prosjeka!

Oborine zadnja 24 sata

No neki drugi dijelovi Dalmacije imaju znatno više problema s oborinom od splitskog područja. Zanimljivo, iako je vrgoračko područje trenutno u fokusu javnosti zbog najvećih poplava na tom području od 20000., na trenutnoj tablici količine oborina u dosadašnjem tijeku mjeseca “vodi” mjerna postaja Prančevići kod Vele Njive u Zamosorju, piše Dalmacija danas.

Tamo su danas do 19 sati pale nevjerojatne 452 litre oborine po kvadratnom metru. Samo litru manje palo je u gradu Vrgorcu, no podaci s terena, osobito iz Ravče, govore da je u okolici Vrgorca palo još i više. Nažalost, tamo kiša i dalje pada! Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, još je jedna postaja do ovog trenutka premašila 400 litara od početka prosinca, a to je Veliko Brdo – Makarska.

Spomenut ćemo lokacije koje su do sada primile više od 300 litara oborine po kvadratnom metru: Glavin Donja – Imotsko 358, Zaostrog 331, Ruda 327, Potravlje 322, Trilj – Bila Glavica 322, Staševica 311, Dugopolje 306, Hrvace 320, Zadvarje 301. Za razliku od listopada i studenog, ovoga puta je najmanje oborine palo u sjevernoj Dalmaciji, ponegdje i ispod 50 litara po kvadratnom metru.

 
Oborine od 1.12. do 9.12. u 19 sati (Pljusak.com)

Spomenimo da je u Vrgorcu posljednja 24 sata već palo 100 litara kiše po kvadratnom metru. Nažalost, situacija u Kokovićima nije dobra, razina vode se i dalje povećava. O situaciji u ovom kraju često smo izvještavali na našem portalu, no čitatelji možda ne znaju da problema s vodom ima i drugdje.

Poplave i kod Dugopolja, Kamenskog…

Primjerice, poplava je pogodila zaseok Križani na području Dugopolja. Srećom, kuće nisu ugrožene. Na ovom području ima mnogo podzemnih voda pa za većih kisa prorade izvori koji plave polja i na kraju se sve ulijeva u Đuderinu jama. Inače, ova jama je poznata jer je u njoj pronađena čovječja ribica. Ispitivanjima je utvrđeno da voda odavde utječe u izvor Jadra.

Čitatelji Dalmacije danas javljaju da “pliva” veliko područje pored ceste od skretanja za Krušvar, Ercegovce i Lisku do početka Biska.

Veliko jezero je nastalo i kod Kamenskog. Aktivirali su i nabujali tamošnji izvori pa se s autoputa može vidjeti ovo ogromno novonastalo jezero, daleko od izlaza za Dugopolje.

Još kiše, ali dobra vijest na vidiku

Što se tiče vremenske prognoze do kraja tjedna, loša je vijest da će povremene kiše biti sve do nedjelje. Dobra je da će kiša biti znatno rjeđa nego do sada i da je definitivno glavnina oborina iza nas. Postoji velika mogućnost da bi od nedjelje moglo početi razdoblje od minimalno pet suhih dana, što će uvelike pomoći da se dio vode povuče.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 16:55