StoryEditor
Dževad Adžem

DF zastupnik: Hrvati i Srbi pokušavaju spriječiti biološki potencijal Bošnjaka da postanu građanska demokratska većina

Piše desk  /  21.07.2022., 20:32h

Dževad Adžem, zastupnik DF-a u Parlamentu FBIH, je komentirao planirane izmjene Izbornog zakona BiH.

"Obistine li se najave o promjenama Ustava BiH i Izbornog zakona na način kako se predstavlja u javnosti, gospodin Schmidt će postati 'Visoki predstavnik protiv Bosne i Hercegovine'. U otvaranju političke simultanke visokog predstavnika na maloj šahovskoj ploči, prvi je na potezu gospodin Schmidt, ali kraj ove političke partije i posljednji potez trebali bi povući građani BiH", izjavio je Adžem, prenosi Klix.

Adžem je mišljenja da je "općediplomatski napad" na Bosnu i Hercegovinu nastupio implementacijom rezultata popisa stanovništva 2016. godine.

"Spoznaja da se etničkim čišćenjem nije umanjen biološki potencijal Bošnjaka upalila je narančasti nacionalistički alarm u redovima srpske i hrvatske politike. Postojanje građanske natpolovične većine u BiH okarakterizirano je kao islamofobija i stvaranje islamske države kako u Beogradu tako i u Zagrebu pa i u nekim od zemalja članica EU. Sada je svima jasno da je priča o gospođi Izetbegović, Osmici, respiratorima i akcizama progutala dvije najvažnije godine koje su bile neophodne za politički konsenzus probosanskih stranaka. Umjesto toga, agresivna, politički impotentna 'sarajevska trojka' pomognuta SBB-om i ostalim rigidnim političkim 'objektima' svoj politički aktivizam tražila je u sarajevskim kafićima ispijajući 'gorku espresso' kavu s veleposlanicima stranih zemalja koji su imali zadatak da pronađu 'trojanskog konja' u tzv. lijevom političkom bloku. U pregovorima oko izmjena Izbornog zakona jasno je na površinu isplivao politički šljam, spreman za ustupke po diktatu HDZ-a čiji su Twitter oglašivači konstatirali 'da nije u redu da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva' što de fakto znači pristanak na etničku supremaciju spram građana kojima se oduzima pravo slobodne volje u izbornom procesu", komentira Adžem.

Smatra da je ovo tek logičan rezultat dezorijentiranosti probosanskih političkih elita.

"Spremnost NIP-a i SBB-a te nekih drugih političkih grupacija da u Parlamentu BiH prodaju budućnost naše djece pokazala je i HDZ-u i SNSD-u da je u političkom baražu moguće dokinuti hiljadu godišnjem postojanju Bosne i Hercegovine. Na žalost, osim predsjednika Komšića i DF-a, sporadično SDP-a, NS pa i SDA da Bosna i Hercegovina mora postati država koja poštuje ljudska prava i presude međunarodnih sudova i da su ta prava iznad prava kolektiviteta, samo u sporadičnim izjavama Nikšića, Kojovića I Konakovića mogla se pročitati stidljiva čestitka oko ANP-a, njegovog obraćanja u UN-u i Europskom parlamentu. Logičan slijed politički dezorijentirane probosanske 'elite' je i najava visokog predstavnika za BiH, gospodina Christiana Schmidta da u izmjenama Izbornog zakona oktroisanim ustavnim rješenjima obesmisli put BiH ka Europskoj uniji. Očigledno je, a sada i jasno da se raspad bivše Jugoslavije po nacionalnom ključu privodi kraju i da je BiH ostao otok multinacionalnosti koje se mora potopiti u blato nacionalizama koji dominiraju nad tzv. Zapadnim Balkanom. Dakle, opasne su namjere Visokog predstavnika za BiH kako za njen put ka EU tako i za opstanak BiH, u stvari, obistine li se najave o promjenama Ustava BiH i Izbornog zakona na način kako se predstavlja u javnosti, gospodin Schmidt će biti Visoki predstavnik protiv Bosne i Hercegovine", kategoričan je Adžem.

Naglašava da bi ovakve izmjene Izbornog zakona i formule izbora delegata u Domu naroda Federacije BiH koja se računa na način da se u obzir uzimaju svi pripadnici jednog naroda u Federaciji i da ukoliko BPK, primjerice, nema tri posto pripadnika bošnjačkog, srpskog ili hrvatskog naroda u procentu ukupnog stanovništva, ovaj bi kanton ostavile bez izaslanika u Domu naroda.

"Zbog činjenice da u BPK živi 22.778 stanovnika ,a u FBiH 2.184.680 shodno informacijama Federalnog zavoda za statistiku iz 2020 godine, uzme li se u obzir da je BPK dio izborne jedinice 407 i da nema kapacitet da direktno izabere svog predstavnika u Zastupnički dom Parlamenta, to znači da bi BPK ostao bez ijedne stolice u Parlamentu FBiH što je neprihvatljivo", kaže Adžem.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 08:07